Αντιεμβολιαστικό Κίνημα | Μήπως τελικά μας …. Ψεκάζουν;

syringe-1884779_1920

Εδώ και αρκετά χρόνια η επιστημονική κοινότητα, η κοινωνία, -μα κυρίως- η παγκόσμια υγεία διέρχεται από μια ευμεγέθη κρίση. Η κρίση αυτή οφείλεται κυρίως στη δημιουργία ενός κινήματος, το οποίο αυτό-αποκαλείταιαντιεμβολιαστικό κίνημα. Η εν λόγω δράση για πολλούς ξεκίνησε σαν μια φάρσα, στην συνέχεια όμως απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές, οι οποίοι διαδίδοντας θεωρίες συνομωσίας, παραφράζοντας επιστημονικές δημοσιεύσεις και πολλές φορές διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις κατόρθωσαν να παρασύρουν πλήθος πολιτών σε ένα κίνημα, που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.

Προτού,όμως, καταδικάσουμε τις αρχές του προκειμένου κινήματος, ας ελέγξουμε με προσοχή τόσο το προφίλ τους, όσο και τα «επιχειρήματά» τους.

H ιστορίατου αντιεμβολιαστικού κινήματος ξεκινάει τον 18ο αιώνα στην Αγγλία, όπου ο αιδεσιμότατος EdmundMassey αποκάλεσε τον εμβολιασμό διαβολική πράξη και τα εμβόλια όπλα του διαβόλου κατά του ανθρώπου. Αν κάνουμε μια μικρή ιστορική αναζήτηση, θα βρούμε πολλά μελανά σημεία της ιστορίας, που ιερείς και θρησκευτικοί ταγοί κήρυτταν στους πιστούς πως τα εμβόλια είναι διαβολικό έργο. Πράγματι, η πρώτη Αντιεμβολιαστική Ένωση παρουσιάστηκε στο Λονδίνο τον 19ο αιώνα, όπου όλοι οι γονείς υποχρεούνταν δια νόμου να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εν τη γενέσει του κινήματος, τα συγκεκριμένα μέλη αποτελούσαν μια συντριπτική μειονότητα. Τα τελευταία χρόνια,όμως,-θες να πεις λόγω του διαδικτύου, θες να πεις λόγω των… ψεκασμών, θες να πεις λόγω του πολύ «Next Top Model» και του «My Style Rocks»- το κίνημα αυτό άρχισε να παίρνει δύναμη, να ακμάζει και να πολλαπλασιάζεται (κάτι σαν τον καρκίνο βρε αδερφέ!).

Με το πέρασμα του χρόνου, σε αυτό το κίνημα αρχίζουν να παίρνουν μέρος και «ιατροί εναλλακτικής ιατρικής» και κάθε λογής ψευδο-επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο εμβολιασμός των παιδιών σχετίζεται με την εμφάνιση αυτισμού, σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών, που δεν μπορούμε να αναφέρουμε, γιατί στο υπό εξέταση κίνημα ο κάθε υποστηρικτής βάζει και την προσωπική του πινελιά. Βέβαια, το κίνημα «πήρε τα πάνω του» ύστερα από δημοσίευση του ιατρού και ερευνητή AndrewWakefield στο περιοδικό «TheLancet». Ειδικότερα, η ανάρτηση αυτή συσχέτιζε το εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) με την ανάπτυξη αυτισμού σε μικρά παιδιά. Πλήθος μελετών έδειξε πως ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αναληθής, ενώ παράλληλα έρευνα κατέδειξε πως το ερευνητικό έργο του Andrew Wakefield χρηματοδοτούνταν από αντιεμβολιαστες. Εν τέλει, το «Lancet» ανέστειλε την έκδοση και ο Andrew Wakefield, αφού δήλωσε πως η έρευνα ήταν «εντελώς ψευδής» ,διεγράφη από τον ιατρικό σύλλογο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είπες αγαπητέ αντιεμβολιαστή;

Ναι, όπως το άκουσες. Ο Θεός του σύγχρονου αντιεμβολιαστικού κινήματος έχει αποδειχθεί ότι είναι λίγο… τσαρλατάνος!

Ας δούμε, όμως, τι μας λένε τα στατιστικά:

Στην Ευρώπη ο εμβολιασμός έχει μειωθεί από 92% το 1996 σε 84% το 2003, ενώ το ίδιο έτος σε κάποιες περιοχές του Λονδίνου εμβολιαζόταν λιγότερο από το 60% του πληθυσμού. Αποτέλεσμα της στάσης που ακολουθήθηκε ήταν η έξαρση της ιλαράς, ενώ παρατηρήθηκε και σταδιακή αύξηση της θνησιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στη Γαλλία -κατά τα έτη 2008 έως 2011- σημειώθηκαν 22 χιλιάδες νέα κρούσματα.

Τα κρούσματα αυτά ολοένα και αυξάνονται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα θρησκευτικοί και πολιτικοί παράγοντες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την επιρροή των αντιεμβολιαστών στην κρίση του μέσου πολίτη. Απόγειο της παράκρουσης ήταν η δήλωση της Προτεσταντικής Εκκλησίας (εν έτει 2018) πως ο εμβολιασμός αποτελεί «ακατάλληλη εμπλοκή στο Έργο του Θεού» (γέλια ακούγονται από το κοινό του ScienceBehind)!

Τι είναι στην πραγματικότητα ο εμβολιασμός και για ποιον λόγο οφείλουμε να εμβολιαζόμαστε εμείς και τα παιδιά μας; Θα κατανοήσουμε καλύτερα τη λογική του εμβολιασμού, αν μάθουμε λίγα πράγματα για το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα!

Όταν κάποιος βλαβερός για εμάς παράγοντας, τον οποίο αποκαλούμε αντιγόνο, εισέλθει στον οργανισμό μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εκκινεί μια διαδικασία παραγωγής εξειδικευμένων κυττάρων και κυτταρικών προϊόντων, ούτως ώστε να καταπολεμήσει τον «εχθρό»… και εσύ να πας γεμάτος ενέργεια το βράδυ να συναντήσεις την Νίτσα!

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα,όμως, διαθέτει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά! Την εξειδίκευση και τη μνήμη.

Αρχικά, είναι εξειδικευμένο να παράγει κύτταρα και κυτταρικά προϊόντα για ένα συγκεκριμένο αντιγόνο, το οποίο «ξύπνησε» το ανοσοποιητικό σύστημα και το «έριξε» στη μάχη κατά αυτού του αντιγόνου. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει εμάς στην εν λόγω κουβέντα είναι η μνήμη! Όταν ο οργανισμός μας καταφέρει να καταπολεμήσει επιτυχώς κάποιο αντιγόνο, μετά έχει την ικανότητα να το θυμάται και -σαν τον Arnold Schwarzenegger στο «Terminator»- να είναι ικανός σε δεύτερη επαφή με το αντιγόνο να ενεργοποιηθεί άμεσα, να παράξει τεράστιες ποσότητες αντισωμάτων για αυτό το αντιγόνο και να το εξολοθρεύσει ταχύτατα. Απότοκο της ανωτέρας διαδικασίας είναι να μην αρρωστήσεις και να μην μεταδώσεις την ασθένεια! Σαφώς, ένα ειδικότερο αποτέλεσμα αυτού είναι η Νίτσα να μην γκρινιάζει για το εκνευριστικό συνάχι σου και εσύ να μπορείς να «αλληλεπιδράσεις» μαζί της χωρίς να την στείλεις με 38 πυρετό στο κρεβάτι!

Πώς όμως θα βελτιώσουν τα εμβόλια τη σχέση σου με τη Νίτσα;

Τα εμβόλια περιέχουν τα αντιγόνα, τα οποία προκαλούν την ασθένεια (πιο αναλυτικά μπορεί να περιέχουν ολόκληρο τον παθογόνο μικροοργανισμό,τμήμα της μεμβράνης του, κεκαθαρμένες πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, γλυκοπρωτεΐνες, ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες). Βέβαια, -στο όνομα του AlbertEinstein- δε θέλουμε να σε αρρωστήσουμε!  Τα αντιγόνα αυτά είναι τεμαχισμένα, αποδυναμωμένα και τις περισσότερες φορές νεκρά (!), με αποτέλεσμα να μην αποτελούν απειλή για την υγεία και τη … σχέση σου με τη Νίτσα. Έτσι λοιπόν, είναι σαν να δείχνουμε στον  «Terminator» τoν εκνευριστικό Robert Patrick σε φωτογραφία, προκειμένου να τον «περιλάβει», όταν τον συναντήσει τυχαία στον δρόμο!

Θα μου πεις βέβαια … Καλά και τα εμβόλια δεν έχουν παρενέργειες; 

Σαφώς και έχουν!

Αν βγεις βόλτα με τη Νίτσα και πλακωθείς στα κρασιά, οι παρενέργειες μπορεί να ξεκινούν από τρείς μέρες με πονοκέφαλο μέχρι τον μικρό Δημητράκη (πολλά χρόνια πονοκέφαλος). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι εσύ δεν θα πλακωθείς στα κρασιά! Έτσι συμβαίνει και με τα εμβόλια. 

Οι κυριότερες παρενέργειες είναι ναυτία, πονοκέφαλος, χαμηλός πυρετός και ίσως πρήξιμο και πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, τα οποία όμως παρέρχονται τάχιστα! Οι πραγματικά επικίνδυνες παρενέργειες είναι υπερβολικά χαμηλές, ίσως και ανύπαρκτες. Είναι σαν να συναντήσεις τον Ορέστη Τσάνγκ τυχαία κάπου στην Κίνα!

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Αν δεν εμβολιάσεις το παιδί σου και κολλήσει ιλαρά, υπάρχει μια περίπτωση στις είκοσι να έχει κάποια πολύ σοβαρή και αρνητική παρενέργεια. Η πιθανότητα,όμως, να έχει σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο είναι μια ή δύο στο ένα εκατομμύριο, πράγμα που σημαίνει ότι έχεις δικαίωμα να μην εμβολιάσεις το παιδί σου, αν έχεις συναντήσει τυχαία τον Ορέστη Τσάνγκ στην Κίνα!Σε περίπτωση που είσαι αντιεμβολιαστής και μου αρχίσεις τα «μα» και τα «μου» σχετικά με τα υπόλοιπα συστατικά, θα εκμεταλλευτώ την ιδιότητα μου και θα σου απαντήσω καθαρά και ξάστερα!

Μερικά από τα πιθανά συστατικά των εμβολίων είναι:

Θειομερσάλη: Nαι, περιέχει υδράργυρο. Ναι, ο υδράργυρος παρουσιάζει τοξικότητα. Αλλά, πρώτον, τα περισσότερα εμβόλια δεν περιέχουν αυτή την ένωση πια, δεύτερον, η συγκεκριμένη μορφή υδραργύρου παρουσιάζει ελάχιστη τοξικότητα και το πιο βασικό είναι πως η ποσότητα του εν λόγω συστατικού είναι τόσο μικρή, που το πιο πιθανό είναι να είχε περισσότερο υδράργυρο το ψαράκι που έφαγες το μεσημέρι με τη Νίτσα!

Αλουμίνιο: Ναι, τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν Al(OH)3 και AlPO4, για να έχουν βελτιωμένη δράση. Θα ήθελα να σου υπενθυμίσω πως αυτές οι ενώσεις παρουσιάζουν τοξικότητα σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις, που θα έπρεπε το εμβόλιο να μην είναι σε σύριγγα, αλλά σε πυροσβεστικό όχημα, για να καταφέρεις να πέσεις θύμα της τοξικότητας τους.

Ζελατίνη που προέρχεται από χοίρους: Ναι. Πολλά εμβόλια περιέχουν ζελατίνη που προέρχεται από γουρουνάκια. Βέβαια, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα βιοχημικό. Το μόνο ζήτημα είναι θρησκευτικό! Πολλοί Μουσουλμάνοι και Εβραίοι για θρησκευτικούς λόγους δεν εμβολιάζονται, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τη ζελατίνη από το γουρουνάκι. Έλα… Αν είσαι τέτοιος άνθρωπος που έχει τέτοια άποψη, παρακαλώ, πάτα το Χ πάνω δεξιά και μην ξανά μπεις στο sciencebehind.gr.

Πρόσθετες κρυφές ουσίες με σκοπό να τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους:  Παρακαλώ να παίξουν τα ηχογραφημένα γέλια από το κοινό…

Σε κάθε περίπτωση ο κάθε πολίτης είναι σε θέση να επιλέξει πώς θα διαχειριστεί τη ζωή και την υγεία του! Η άρνηση,όμως, του εμβολιασμού θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ακεραιότητα των γύρω του και κατά συνέπεια του γενικού πληθυσμού. Συνεπώς, ο μη εμβολιασμένος μπορεί δυνητικά να αποτελέσει δημόσιο κίνδυνο. 

Όπως είχε πει και ο Jimmy Kimmel:

«Εάν πραγματικά πιστεύετε ότι το 99% των γιατρών σε αυτή τη χώρα είναι ανέντιμοι, τότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό»

Πηγές:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122668/pdf/cureus-0010-00000002919.pdf
  2. https://rationalwiki.org/wiki/Anti-vaccination_movement
  3. Jimmy Kimmel’s Update on the Anti-Vaccination Discussion by Jimmy Kimmel Live (Mar 3, 2015) YouTube.
  4. Honda H, Shimizu Y, Rutter M. No effect of MMR withdrawal on the incidence of autism: a total population study. Journal of Child Psychology & Psychiatry & Allied Disciplines. 2005 Jun;46(6):572-9.
  5. http://www.ispatras.gr/wp-content/uploads/2017/11/EMBOLIA-BASIKES-ARXES-%CE%BA.-%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%82.pdf
Ακολουθείστε μας και χαρίστε μας ένα like:
Close Menu