
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στα αυτοάνοσα νοσήματα, μιας και η συχνότητά τους έχει αυξηθεί κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό.
Σε γενικές γραμμές, τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες φλεγμονές κατά τις οποίες ο ίδιος οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κυττάρα και όργανα.
Οι αιτίες των ασθενειών αυτών δεν έχουν ξεκαθαριστεί τελείως ακόμη ενώ η πρόκληση ενός αυτοάνοσου είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων από τη ζωή του ασθενούς.
Ένα από τα αυτοάνοσα νοσήματα που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο στις μέρες μας, είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, κατά την οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν αναγνωρίζουν αυτά του θυρεοειδούς αδένα ως δικά τους, με αποτέλεσμα να τους επιτίθενται και να τα καταστρέφουν. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, που οδηγεί τελικά σε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.
Πρώτη φορά η νόσος περιγράφτηκε από τον Ιάπωνα γιατρό Χακάρου Χασιμότο το 1912 και αναγνωρίστηκε ως αυτοάνοσο νόσημα το 1957. Είναι ένα από τα πιο κοινά νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα και εννέα στις δέκα φορές πλήττει γυναίκες.
Τα συμπτώματα της νόσου
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι κοινά με αυτά του υποθυρεοειδισμού, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους μέσα σε διάστημα μηνών ή ετών από την έναρξη της νόσου, από την στιγμή δηλαδή που ξεκινά η καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα.
Έτσι λοιπόν, αν ξαφνικά παρατηρήσετε στον εαυτό σας:
- κόπωση και χαμηλή ενέργεια
- αύξηση βάρους
- δυσκοιλιότητα
- ξηρό δέρμα
- μελαγχολία και κακή διάθεση
- τριχόπτωση
- δυσανεξία στο κρύο
- μειωμένη εφίδρωση
- υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
- απώλεια μνήμης
- πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες
θα ήταν απαραίτητο να συμβουλευτείτε άμεσα τον ενδοκρινολόγο σας.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται από τον εξειδικευμένο ιατρό, κατόπιν μίας σειράς κλινικών και αιματολογικών εξετάσεων.
Αυξημένες διαστάσεις του αδένα (βρογχοκήλη), υψηλά επίπεδα TSH, αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά του θυρεοειδή και αλλαγή της σύστασης του αδένα στο υπερηχογράφημα είναι τα σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη της νόσου Χασιμότο.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τον θυρεοειδή αδένα ως δικό του όργανο και ξεκινάει να του επιτίθεται;
Ας δούμε τους τέσσερις βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες:
- Χαμηλός μεταβολισμός (λόγω οξείδωσης και ελλείψεων σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία) (1)
- Διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης (2)
- Έλλειψη βιταμίνης D3 (3)
- Ψυχογενές στρες (4)
Οι παραπάνω τέσσερις παράγοντες δρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των θυρεοειδικών κυττάρων και σταδιακά οδηγούν στην μη αναγνώριση τους από το ανοσοποιητικό σύστημα. (5) Η αλλοίωση της μορφολογίας των θυρεοειδικών κυττάρων είναι τέτοια που κάποια στιγμή το ανοσοποιητικό σύστημα τα βλέπει πλέον ως ξένα κύτταρα και τους επιτίθεται παράγοντας αντισώματα εναντίον τους (6).
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο υποθυρεοειδισμός επιδεινώνει περαιτέρω τους παραπάνω παράγοντες, μπλοκάρωντας επιπλέον το μεταβολισμό (7), αυξάνοντας την αντίσταση στη βιταμίνη D, επιδεινώνοντας επιπρόσθετα τη διάθεση και τις νοητικές λειτουργίες(8). Έτσι, καταλαβαίνουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας φαύλος κύκλος.
Τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της νόσου;
Η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι μια νόσος που προκύπτει από τον συνδυασμό γενετικών και επιγενετικών παραγόντων, οι οποίοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον. Η διόρθωση αυτών των αποκλίσεων πρέπει να είναι προφανώς και ο στόχος κάθε ουσιαστικής θεραπευτικής προσέγγισης.
Ο εντοπισμός των αιτιολογικών παραγόντων στην νόσο του Hashimoto μέσα από μεταβολομικές αναλύσεις, επιτρέπει στους επιστήμονες να βοηθήσουν με τις ακριβείς παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής και διατροφής, ώστε να επαναφέρουν τον οργανισμό όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσιολογική του λειτουργία.
Πιο αναλυτικά, το πρώτο βήμα οφείλει να γίνει από τον ασθενή, την στιγμή που θα αντιληφθεί την ύπαρξη των συμπτωμάτων. Έπειτα, ο ενδοκρινολόγος μπορεί να προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με το στάδιο της νόσου αλλά και να προτρέψει τον ασθενή να υιοθετήσει νέες συνήθειες στην καθημερινότητά του, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει την κατάσταση αυτή. Συγκεκριμένα, η μείωση του βάρους και των κατακρατήσεων, η αύξηση της ενέργειας, η αποκατάσταση του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία αλλά και η βελτίωση της διάθεσης και των υπόλοιπων συμπτωμάτων που συνδέονται με τη νόσο του Χασιμότο είναι τα πιο συχνά σημεία που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της νόσου προς το καλύτερο.
Πηγές:
1) Diagnostic Criteria in Autoimmune Diseases. Shoenfeld, Yehuda; Cervera, Ricard; Gershwin, M. Eric (2010). Springer Science & Business Media. p. 216.
2) Hashimoto’s thyroiditis and papillary thyroid cancer: are they immunologically linked? Margret EhlersEmail the author Margret Ehlers, Matthias Schott. Trends in Endocrinology and Metabolism xx (2014) 1–9 1.
3) Autoimmune Dis. 2014; 2014: 437231. Published online 2014 Feb 12. doi: 10.1155/2014/437231 PMCID: PMC3945069 A Potential Link between Environmental Triggers and Autoimmunity Aristo Vojdani
4) Enhanced oxidative stress in Hashimoto’s thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar;46(4-5):308-12. doi: 10.1016/j.clinbiochem.2012.11.021. Epub 2012 Dec 4.
5) Thyroid hormone effects on mitochondrial energetics.Harper ME, Seifert EL. Thyroid. 2008 Feb;18(2):145-56. doi: 10.1089/thy.2007.0250.
6) Biochemistry of hyperthyroidism and hypothyroidism. Frederic L. Hoch Postgrad.med.J.(May1968)4,347-362.
7) Is vitamin D related to pathogenesis and treatment of Hashimoto’s thyroiditis. Mazokopakis et al., Hell J Nucl Med. 2015
8) Role of “Western Diet” in Inflammatory Autoimmune Diseases Arndt Manzel,1 Dominik N. Muller,2 David A. Hafler,3,4 Susan E. Erdman,5 Ralf A. Linker,1 and Markus Kleinewietfeld3,4,6Curr Allergy Asthma Rep. 2014 Jan; 14(1): 404.
9) Autoimmune Thyroid Disorders M. A. Iddah 1 , 2 ,* and B. N. Macharia. ISRN Endocrinol. 2013; 2013: 509764.
Οι εικόνες αντλήθηκαν από:
- https://www.drtsoukalas.com/thireoeiditida_hasimoto__hashimoto_-su-232.html
- https://www.endocrineweb.com/conditions/hashimotos-thyroiditis/hashimotos-thyroiditis-overview
Πληροφορίες συντάκτη:
Ειρήνη Μαθιουδάκη
Γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 2014 αποφαίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Νοέμβρη του 2016 απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα σπουδών στον τομέα της Βιοχημείας. Σήμερα είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας, Πανεπιστημίου Κρήτης στον τομέα της Βιοχημείας. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στον χώρο του παιδικού βιβλίου, έχοντας εκδόσεις 3 παιδικά παραμύθια από τις εκδόσεις Ίτανος.