
Πώς δεκάδες μύκητες και βακτήρια μπορούν να συνδεθούν με ένα superfood;
Το κεφίρ επιτυγχάνει αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό και με τα 14 οφέλη του για τον οργανισμό μας, θα μας κάνει να δούμε τους μύκητες και τα βακτήρια με άλλο μάτι.
Τι είναι το κεφίρ;
Το κεφίρ είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό όξινο ρόφημα που έχει καταβολές από την Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα από τον Καύκασο όπου οι ντόπιοι πληθυσμοί το έχουν εντάξει στην καθημερινή διατροφική τους ρουτίνα, και ίσως αυτό εξηγεί και την μακροζωία τους.
Σπόροι-κουνουπίδια
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωσηαλλά οι «σπόροικεφίρ» είναι η απαραίτητη «πρώτη ύλη» για να παραχθεί αυτό το ρόφημα.
Ωστόσο, δεν αποτελούν σπόρους με την συμβατική έννοια της λέξης, αλλά είναι μικροί με λαστιχένια υφή και μοιάζουν περισσότερο με κουνουπίδι στην όψη τους. [i] Στην ουσία πρόκειται για μάζες από 30 στελέχη ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέοςκαι 11 είδη προβιοτικών, που είναι φιλικά βακτηρίδια και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και γενικότερα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι σπόροι του κεφίρέχουν πάντα καθορισμένη δομή και συμπεριφέρονται ως ζωντανοί οργανισμοί. Αυξάνονται σε μέγεθος, πολλαπλασιάζονται και μεταβιβάζουν τις ιδιότητές τους στις επόμενες γενιές των κόκκων.
14 Οφέλη του Κεφιρ
- Αποτελεί πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς να χρειάζεται το άτομο να καταφύγει στο κρέας για να την λάβει, και κρατάει σε κορεσμό τον οργανισμό για περισσότερη ώρα.
- Είναι εξαιρετικά ευκολοχώνευτο και γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα. Περιέχει, επίσης, ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διασπάσει την λακτόζη ακόμη περισσότερο, αλλά είναι δυνατόν να παραχθεί κεφίρ που να είναι 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας γάλα καρύδας, χυμό φρούτων, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη.[ii]
- Eίναι χρήσιμο για την αύξηση της μυϊκής μάζας.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα, μία από τις εργαστηριακές μελέτες έδειξε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού κατά 56% σε σύγκριση με το 14% από το εκχύλισμα γιαουρτιού.[iii]
- Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών Β που διαθέτει, συμβάλλει στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, φορτίζει τον οργανισμό με ενέργειακαι είναι σύμμαχος της μακροζωίας.
- Εξαιτίας της τρυπτοφάνης, ενός βασικού αμινοξέος του κεφίρ, ασκείται χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό σύστημα.
- Ως καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου αλλά και βιταμίνης Κ2, παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου απ’ το σώμα, ενώ έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων κατά τουλάχιστον 81%.[iv]
- Βοηθά στον κατευνασμό διαταραχών του εντέρου και αντιμετωπίζει την έντονη δυσκοιλιότητα και διάρροιαλόγω τωνπροβιοτικών βακτηρίων.[v]
- Μερικά από τα προβιοτικά που περιέχονται σε αυτό,έχουν αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως σαρμονέλας, ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.[vi]
- Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημακαι τις άμυνες του οργανισμού, τον επαναφέρει μετά από γρίπη, διατηρώντας προστατευτική στάση απέναντί του.
- Έχει μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πράγμα που διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την χοληστερόληστο αίμα.
- Κρατά την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα, επειδή περιέχει μικρή δόση νατρίου.
- Βελτιώνει ασθένειες, όπως την αναιμία, αλλεργίες, άσθμα, εντερικές διαταραχές, προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι.
- Φημίζεται για τις διουρητικές του ιδιότητες.
Φτιάξ’το μόνος σου!
Ναι, μπορείς πανεύκολα να το φτιάξεις μόνος σου με απλά σκεύη και υλικά στην κουζίνα του σπιτιού σου.
Ουσιαστικά, τοποθετώντας τους «σπόρους κεφίρ» στο γάλα γίνεται ζύμωση των σακχάρων του και οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονταιπαρασκευάζοντας το κεφίρ στην τελική του μορφή ως πηχτό ρόφημα. Έπειτα, υπάρχει η δυνατότητα να απομακρυνθούν οι σπόροι από το γάλα, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν.Οι κόκκοι διατηρούνται σε κάποιο γυάλινο δοχείο που περιέχει καινούργιο γάλα στην κατάψυξη στους 4οCγια να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά με την ίδια διαδικασία.
Αν σε έπεισα να εντάξεις το κεφίρ στις διατροφικές σου συνήθειες ως υποκατάστατο του γιαουρτιού σε πολλά επιδόρπια, σε smoothies και milkshakes, σε μαρινάδες για κρέατα και πουλερικά, θα ήταν καλό να ξεκινήσεις αρχικά με μια μικρή ποσότητα, προκειμένου να το συνηθίσει ο οργανισμός σου σιγά-σιγά, ώστε εν τέλει να φτάσεις στο σημείο της κατανάλωσης μιας μερίδας κεφίρ.
Το κεφίρ είναι διαθέσιμο σχεδόν παντού σήμερα. Μπορεί να βρεθεί είτε στα περισσότερα κοινά supermarket, είτε σε καταστήματα που εξειδικεύονται στα βιολογικά προϊόντα. Ξεκίνησε λοιπόν τη δική σου καλλιέργεια κεφίρ, αλλά πάντα με μέτρο.
Πηγές:
- Benjamin C. T. Bourrie, Benjamin P. Willing,& Paul D. Cotter, (2016). The Microbiota and Health Promoting Characteristics of the Fermented Beverage Kefir. Frontiers in Microbiology, 7.
- Bethany A. Pribila, Steve R. Hertzlerrd, Berdine R. Martin, Connie M. Weaver, Dennis A. Savaiano, (2000). Improved Lactose Digestion and Intolerance Among African-American Adolescent Girls Fed a Dairy Rich-Diet. Journal of the American Dietetic Association, 100(5), 524-528
- Yu A.-Q.,& Li L. (2016). The Potential Role of Probiotics in Cancer Prevention and Treatment. Nutrition and Cancer, 68(4), 535-544.
- Beto, J.A. (2015). The Role of Calcium in Human Aging. Clinical Nutrition Research, 4(1), 1.
- Goldenberg JZ1, Ma SS, Saxton JD, Martzen MR, Vandvik PO, Thorlund K, Guyatt GH, Johnston BC., (2013). Probiotics for the prevention of Clostridium difficile-associated diarrhea in adults and children. Cochrane Database of Systematic Reviews.
- Paula Carasi,Mariángeles Díaz, Silvia M. Racedo, Graciela De Antoni,&María C. Urdaci, María de los Angeles Serradell. (2014). Safety Characterization and Antimicrobial Properties of Kefir-Isolated Lactobacillus kefiri. BioMed Research International, 1-7.
Πληροφορίες συντάκτη:
Χρυσαυγή Ψευτέλη
Η Χρυσαυγή είναι τελειόφοιτη του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα ασχολείται με τον εθελοντισμό, διαβάζει βιβλία κάθε λογής και μεταδίδει σε παιδία την αγάπη της για την επιστήμη. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος έχει περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή του να αναζητήσει την αλήθεια σε καθημερινά ερωτήματα, γι’ αυτό προτείνει να είστε περίεργοι! Κάποιες απαντήσεις αποσκοπεί να σας τις δώσει μέσα από τα κείμενά της στο Science Behind.