
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπό μας. Είναι ένα δώρο το οποίο μπορεί να σώσει ζωές και να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Δυστυχώς όμως, η χώρα μας, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε αιμοδότες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να εισάγουμε αίμα από άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τη σημασία της αιμοδοσίας και συνήθως φοβούνται τη «μεγάλη» βελόνα ή το ότι μπορεί να νιώσουν αδυναμία. Προκειμένου να καταρρίψουμε τους «μύθους» γύρω από την αιμοδοσία, καλό θα είναι να αναφέρουμε αναλυτικά την συνολική διαδικασία αλλά και τα οφέλη της.
Την ημέρα που θα αποφασίσεις να προσφέρεις αίμα θα πρέπει αρχικά να έχεις φάει καλό πρωινό. Μόλις φτάσεις στην αίθουσα αναμονής, υποχρεωτικά συμπληρώνεις ένα ερωτηματολόγιο με τα στοιχεία σου, τις αλλεργίες σου, τα φάρμακα που πιθανόν παίρνεις και πολλά ακόμα. Στη συνέχεια, εξειδικευμένοι νοσηλευτές και γιατροί ελέγχουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης μ΄ ένα μικρό τσίμπημα στο δάχτυλο και παίρνοντας την πίεση. Εξετάζοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία και το ιατρικό σου ιστορικό, είναι σε θέση να κρίνουν αν είσαι κατάλληλος για αιμοδοσία ή όχι. Επομένως. δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρειάζoνται 3-4 μέρες, ενώ ο σίδηρος αναπληρώνεται μέσα σε 6-8 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας, ξαπλώνεις σε ειδικές καρέκλες για να χαλαρώσεις και έπειτα ο νοσηλευτής μ’ ένα πολύ μικρό τσίμπημα συλλέγει λιγότερο από μισό λίτρο αίμα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Μόλις τελειώσει, σου προσφέρουν χυμό και φρυγανιά ή κουλουράκια, ώστε να αισθανθείς πλήρως καλά, και έπειτα είσαι έτοιμος να φύγεις.
Ας παρατηρήσουμε τώρα και τα οφέλη της αιμοδοσίας για τον ίδιο τον αιμοδότη.
Αρχικά, το αίμα που προσφέρεται, υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους, επομένως, ο καθένας μπορεί να έχει μια καλή εικόνα της υγείας του. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα από την έλλειψή του και αυτό είναι πολύ πιο σύνηθες ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό. Η αιμοδοσία βοηθά στην απελευθέρωση του περισσευούμενου σιδήρου από το αίμα. Ακόμα, οι τακτικοί αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο διότι μειώνεται η πηκτικότητα του αίματός τους. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αίμα σπάνια χορηγείται σε αυτή τη μορφή. Συνήθως διαχωρίζεται στα τρία συστατικά του (πλάσμα, ερυθρά και αιμοπετάλια) και μεταγγίζεται ανάλογα με την ανάγκη του κάθε ασθενή.
Το αίμα θεωρείται δευτερεύον για κάποιον που είναι υγιής, και ξαφνικά γίνεται πολύ σημαντικό αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά. Και επειδή το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε καθημερινά πάνω από 1000 εθελοντές αιμοδότες άνω των 18 ετών για να καλυφθούν οι ανάγκες στην αιμοδοσία. Το μικρό τσίμπημα που θα νιώσουμε από τη βελόνα δε πονάει καθόλου αν αναλογιστούμε πόσο πολύτιμο είναι το αίμα αυτό για έναν ασθενή ή έναν τραυματία.
Με μια πολύ απλή κίνηση μπορούμε να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή και να αισθανθούμε οι ίδιοι πληρότητα μέσα από αυτή την πράξη. Με μια μικρή ποσότητα αίματος μπορείς να σώσεις τη ζωή μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών!
Δε πιστεύεις ότι αξίζει το κόπο;
Δώσε ζωή, είναι στο αίμα σου!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να κοιτάξεις στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: www.ekea.gr
Πληροφορίες συντάκτη:
Μαντώ Αποστολοπούλου
H Μαντώ είναι 22 χρονών. Είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά. Επιπλέον παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια και συνέδρια που σχετίζονται με τον κλάδο της. Τέλος ασχολείται με τον εθελοντισμό και της αρέσει να ταξιδεύει. Θεωρεί ότι η προσπάθεια αυτή είναι ένας δημιουργικός τρόπος να εξερευνεί διαρκώς νέα θέματα και να διευρύνει τις γνώσεις της και τους ορίζοντές της.