Συνέντευξη | Η Eυαγγελία Σωτηροπούλου με την Oinosporos καινοτομεί και φθάνει την Ελλάδα στην κορυφή!

447598635814348

Η Ευαγγελία Σωτηροπούλου είναι οινολόγος, με μεταπτυχιακά στο μάρκετινγκ και στη βιομηχανική χημεία και υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εργαστεί σε οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα στην παραγωγή του κρασιού και της έρευνας με βασικό ερευνητικό πεδίο την αξιοποίηση οινικών υποπροϊόντων.

Είναι εκπαιδεύτρια σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και εισηγήτρια σεμιναρίων γευσιγνωσίας του κρασιού.Τον Μάρτιο του 2018 ίδρυσε την εταιρεία Oinosporos, που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων περιποίησης από το έλαιο του κουκουτσιού του σταφυλιού (γιγαρτέλαιο) η οποία και βραβεύθηκε το 2018 από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομάδα του Science Behind δεν θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να συνομιλήσει με ένα νέο ταλαντούχο πρόσωπο το οποίο έμπρακτα αποδεικνύει πως η νέα γενιά επιστημόνων χαρακτηρίζεται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση, καινοτόμες ιδέες μα και δίψα για ένα μέλλον το οποίο θα διακρίνεται από ανάπτυξη και συνεχή εξέλιξη. 

Σε μια κοινωνία που έχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη από άτομα δραστήρια με καινοτόμες ιδέες, ξεχωρίζετε δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε ένα προϊόν το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε θέση στην ζωή μας.Τι σας ώθησε να στραφείτε στις ιδιότητες του γιγαρτελαίου; 

Ως οινολόγος με ενδιέφερε ιδιαίτερα η αξιοποίηση των οινικών υποπροϊόντων, πως δηλαδή αξιοποιείται ό,τι απομένει από την παραγωγή του κρασιού (φλοιοί, κουκούτσια και κοτσάνια). Αυτό αποτέλεσε και το στόχο μου στην ερευνητική μου εργασία στο μεταπτυχιακό μου δίπλωμα στο τμήμα της Βιομηχανικής Χημείας του ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) όπου δούλεψα στην παραγωγή γιγαρτελαίου (λάδι από το κουκούτσι του σταφυλιού) από ελληνικές ποικιλίες.

Αρχίζοντας να μελετώ το γιγαρτέλαιο αντιλήφθηκα ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Είναι πολύ ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από το δέρμα και δεν αφήνει οποιοδήποτε υπόλειμμα σε αντίθεση από άλλα είδη ελαίων. Έχει στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και βοηθώντας τη σύσφιξη του δέρματος.

Η τακτική εφαρμογή του γιγαρτελαίου προσδίδει βασικά την απαραίτητη στυπτικότητα που είναι χρήσιμη για την τόνωση του δέρματος και τη σύσφιξή του. Τέλος, η ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητα του γιγαρτελαίου, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών,  μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών.

Όλες οι παραπάνω ιδιότητες, με οδήγησαν στο να ψάξω να  βρω τρόπους αξιοποίησης του συγκεκριμένου ελαίου και σκέφτηκα την παραγωγή προϊόντων περιποίησης και για αρχή ξεκίνησα από το σαπούνι με βασικό συστατικό του το γιγαρτέλαιο, το κρασί, το πετιμέζι και τα κουκούτσια των σταφυλιών και στη συνέχεια ανέπτυξα μια ολοκληρωμένη σειρά περιποίησης προσώπου, σώματος και μαλλιών.

Τα φυσικά προϊόντα λαμβάνουν όλο και υψηλότερη θέση στην καθημερινότητα μας. Ποια τα χαρακτηριστικά των προϊόντων σας τα οποία τα θέτουν όχι μόνο ξεχωριστά αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματικά;

Είναι γεγονός ότι πλέον οι καταναλωτές αναζητούν τα φυσικά προϊόντα, με λιγότερα χημικά στοιχεία και οικολογικό πρόσημο.

Ο Oinosporos απευθύνεται σε όλους όσους δίνουν σημασία στην περιποίηση και στην  φροντίδα του εαυτού τους, σε όλους όσους θέλουν να χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα ομορφιάς  τα οποία εκτός των ευεργετικών ιδιοτήτων για τον άνθρωπο, έχουν παράλληλα, ξεκάθαρο και οικολογικό προσανατολισμό.

Τα προϊόντα Οinosporos περιέχουν αποκλειστικά φυσικά συστατικά, φιλικά προς τον άνθρωπο χωρίς τοξικές ουσίες για την επιδερμίδα, βασίζονται στην κυκλική οικονομία και σέβονται το περιβάλλον.

Ο συνδυασμός των ελαίων βοηθά στην καταπολέμηση της δράσης των ελεύθερων ριζών, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά και διαρκώς ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι άκρως ενυδατικό, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις και αποτελούν μια ασφαλή επιλογή για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Ο Τζόρτζ Μπέρναρντ Σο είχε – ίσως λίγο κυνικά – αναφέρει πως «Αυτός που μπορεί κάνει. Αυτός που δεν μπορεί διδάσκει». Εσείς όχι μόνο αποφασίσατε να «κάνετε» αλλά λάβατε και πολύ τολμηρές αποφάσεις! Ιδρύσατε την δική σας Start Up και μάλιστα με μοναδική επιτυχία. Ποιες οι προκλήσεις τις οποίες κληθήκατε να αντιμετωπίσετε; Μέσα από αυτές βγήκατε νικήτρια, τι μάθατε από αυτή σας την εμπειρία; 

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μου, συνάντησα αρκετές δυσκολίες, απογοητεύσεις και προβληματισμούς που σαφώς αποτέλεσαν πρόκληση για μένα στο να συνεχίσω στο επιχειρηματικό στίβο.

Το σημαντικό όμως είναι να μην αφήνεις τον εαυτό σου να τα παρατήσει και να απογοητευτεί παρόλες τις δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζει.  Οι αποτυχίες και οι κακοτοπιές αποτελούν κομμάτι της επιτυχίας και μέρος της εμπειρίας μας αφού μέσα από αυτά μαθαίνουμε το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας.

Πρόσφατα μάθαμε πως λαμβάνετε μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό. Ποιος ο σκοπός του διαγωνισμού αυτού και ποιες οι προσδοκίες από την συμμετοχή σας σε αυτόν;

Τα South Europe Startup Awards είναι μέρος των Global Startup Awards που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2012. Ο βασικός σκοπός του είναι  να βρεθούν και να υποστηριχθούν εθνικά και περιφερειακά startup οικοσυστήματα παγκοσμίως και να ενωθούν σε ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό δίκτυο, δημιουργώντας ένα πλέγμα ευκαιριών για διεθνείς συνεργασίες, επενδυτικές ευκαιρίες και εμπορικές ανταλλαγές.Τα South Europe Startup Awards απευθύνονται σε επτά χώρες: την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.Η φάση που βρισκόμαστε τώρα είναι μια περίοδος online ψηφοφορίας, κατά την οποία από τους φιναλίστ επιλέγονται οι National Winners. Οι νικητές, εκπροσωπούν τη χώρα τους στον τελικό των βραβείων, όπου “μάχονται” για τον τίτλο του Regional Winner – την επικράτηση δηλαδή μεταξύ των άλλων χωρών στις κατηγορίες του διαγωνισμού. Μόλις τελειώσει και αυτή η διαδικασία, ξεκινάει ο παγκόσμιος διαγωνισμός, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι regional νικητές.

Είμαι υποψήφια finalist με τον Oinosporo σε δυο κατηγορίες,  ως «Founder of the year» και ως «Female Role Model of the Year».

Οι προσδοκίες για το συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι ιδιαίτερα υψηλές και σίγουρα μια πιθανή διάκριση θα αποτελέσει επιβράβευση και αναγνώριση των σκληρών προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Πού μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας, και πώς μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για εσάς και της προσπάθεια σας; 

Παραπάνω πληροφορίες για τον Oinosporo μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Τα προϊόντα μας διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας μας, σε επιλεγμένα οινοποιεία και μαγαζιά αλλά και στο εκθετήριο μας (Πανεπιστημίου 64, εντός στοάς).

Μάθετε πως μπορείτε να υποστηρίξετε την συμμετοχή της κυρίας Σωτηροπούλου στα Global Startup Awards.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω facebook και μέσω email πραγματοποιόντας ένα click στον παρών σύνδεσμο (επειδή είναι δυο κατηγορίες) επιλέγοντας την Ελλάδα.

Η ψηφοφορία θα είναι ανοικτή μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Σημαντικές πληροφορίες – διακρίσεις:

Σημαντικές διακρίσεις : Βράβευση για την καλύτερη καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα στον 4ο κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη», από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών, και του Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (06/2018)

 Σημείο αναφοράς: Η ένταξη της εταιρείας Οinosporos στο Κέντρο Έρευνας και καινοτομίας Αρχιμήδης, που αποτελεί τον Επιχειρηματικός Επιταχυντής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ – Επιχειρηματικός Επιταχυντής

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 1, Αθήνα 105 61
Τηλ. 210-3689549
Email: accelerator.archimedes@uoa.gr
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/archimedes-accelerator/

Ακολουθείστε μας και χαρίστε μας ένα like:
Close Menu