
Ο περισσότερος κόσμος, είτε ασχολείται με την περιποίηση και την φροντίδα της επιδερμίδας του είτε όχι, γνωρίζει ότι το υαλουρονικό οξύ αποτελεί σύμμαχο της νέας και όμορφης επιδερμίδας. Αποτελεί βασικό συστατικό κάθε αντιγηραντικής κρέμας και όχι άδικα, μιας και πρόκειται για το μόριο της «αιώνιας νεότητας»
Το υαλουρονικό οξύ ή αλλιώς υαλουράνη, ανακαλύφθηκε πρώτη φορά στο υαλώδες υγρό του οφθαλμού ενός βοδιού, και επειδή περιέχει και ουρονικό οξύ, πήρε την συγκεκριμένη ονομασία. Πρόκειται για ένα πολυμερές μόριο που αποτελείται από τα επαναλαμβανόμενα σάκχαρα D-γλυκουρονικό οξύ και Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη, με χημικό τύπο (C14H21NO11)n. Παράγεται από τους ινοβλάστες και η συνολική του ποσότητα στο ανθρώπινο σώμα είναι περίπου 15 gr.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μόρια στο ανθρώπινο σώμα, αφού εκτός από αισθητικά οφέλη, έχει και λειτουργικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα
- Ενυδατώνει το δέρμα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού δεσμεύει τεράστιες ποσότητες νερού στο μόριο του.
- Δίνει ρευστότητα στους ιστούς του οφθαλμού και είναι υπεύθυνο για το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του.
- Λειτουργεί ως λιπαντικός παράγοντας για το κολλαγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την σφρηγιλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος. Λιπαίνει τον φλοιό των ιστών και σταθεροποιεί την κατάρρευση τους.
- Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και καθαρίζει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
- Προστατεύει τις αρθρώσεις και τους νευρικούς ιστούς , αφού σε συνδυασμό με τα μόρια του νερού, δημιουργούν ένα τζελ που παρεμβάλλεται μεταξύ των σπονδύλων και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η μεταξύ τους τριβή.
- Έχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση
- Αφαιρεί απόβλητα από τα κύτταρα
- Αναγεννά τα ούλα και μειώνει την φλεγμονή.
Παρόλο που ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να παράγει μόνος του επαρκή ποσότητα υαλουρονικού οξέος, υπάρχουν παράγοντες που ελαττώνουν την παραγωγή του. Βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι ινοβλάστες εκφυλίζονται και παράγουν λιγότερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται ανελαστικό και λεπτό με γραμμές. Επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία αλλά και η λήψη κορτιζόλης και υδροκορτιζόλης μπορούν να μειώσουν την παραγωγή του.
Ενίσχυση του κολλαγόνου Η ενίσχυση του κολλαγόνου με το πέρας της ηλικίας είναι κάτι απαραίτητο, όχι μόνο για να βελτιώσουμε την όψη της επιδερμίδας μας, αλλά και για να κρατήσουμε ενυδατωμένο το μεγαλύτερο όργανό του σώματος μας, το δέρμα μας.
Ο πιο αποτελεσματικός και ταυτόχρονα ασφαλής τρόπος είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για σκεύασμα απολύτως συμβατό με τον οργανισμό το οποίο χορηγείται κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται τα μόρια του νερού, και να βοηθά την καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Αποτελεί λύση για το γέμισμα των ρυτίδων, στα χείλη, στις γωνίες του στόματος και των παρειών.
Ένας διαφορετικός τρόπος ενίσχυσης του υαλουρονικού οξέος είναι μέσω της διατροφής. Οι κυριότερες τροφές που ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου είναι:
- Κρέας : οι μεγάλες ποσότητες ρετινόλης που περιέχει βοηθούν την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα
- Πατάτες και γλυκοπατάτες
- Ιχθυέλαια: Τα ω-3 που περιέχουν βοηθούν στην απορρόφηση του κολλαγόνου
- Μπανάνες: Το μαγνήσιο που περιέχουν βοηθά το κολλαγόνο να δράσει σωστα.
- Εσπεριδοειδή
Το πόσιμο κολλαγόνο από την άλλη μεριά, όχι μόνο δεν αποτελεί αποτελεσματική λύση, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επικίνδυνη. Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε πως η δραστικότητα του υαλουρονικού οξέος εξαρτάται από το μοριακό βάρος του. Συγκεκριμένα, μόρια με μοριακό βάρος κάτω από τα 500000 Da χάνουν την λειτουργικότητα τους, αφού παύουν να αναγνωρίζονται από τους ειδικούς υποδοχείς. Ακόμα πιο μικρά μόρια της τάξεως των 7000 Da ,μπορεί να προωθήσουν ακόμα και φλεγμονές στον οργανισμό.
Το υαλουρονικό οξύ που περιέχεται στα συμπληρώματα διατροφής, προέρχεται από χόνδρους πουλερικών ή από λειριά με την διαδικασία της υδρόλυσης, με αποτέλεσμα να παράγονται μόρια πολύ μικρού μοριακού βάρους, τα οποία στο στομάχι διασπώνται σε ακόμα μικρότερα μέσω των γαστρικών υγρών. Έτσι, αντί να διασφαλίζεται η ελαστικότητα και η ενυδάτωση των ιστών, προκαλείται φλεγμονή τους.
Όσο μας απασχολεί η πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθημερινά, τόσο πρέπει να μας ενδιαφέρει και η διατήρηση των επιπέδων υαλουρονικού οξέος σε φυσιολογικά επίπεδα, προκειμένου να διατηρήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, με τον καταλληλότερο και ασφαλέστερο τρόπο για την υγεία μας!
Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες τον πλαστικό χειρουργό Dr. Ισίδωρο Πανταζή
Πληροφορίες συντάκτη:
Κατερίνα Πανταζή
Η Κατερίνα Πανταζή είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει πολύχρονες σπουδές στο μπαλέτο και στην κλασική μουσική. Είναι δημιουργός του blog »The right chemistry»ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα χημείας ως εθελόντρια στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Μεγαρέων.