
Είσαι κι εσύ από εκείνους που εύχονται να είχαν το «θείο» χάρισμα της μαγείας;
Μήπως μικρός (-η) σου άρεσαν οι ταινίες με μάγισσες, δράκους και ιπτάμενα χαλιά;
Μάθε, λοιπόν, πως με τις κατάλληλες γνώσεις μπορείς να γνωρίσεις κι εσύ τη μαγεία γύρω σου. Φίδια από ζάχαρη, Πολύχρωμες Οδοντόκρεμες για ελέφαντες, Μπαλόνια που φουσκώνουν «μόνα» τους, καθώς και άλλα πολλά είναι εδώ και σε περιμένουν. Ο φανταστικός κόσμος της Χημείας ξετυλίγεται μπροστά σου:
1)SUGAR SNAKE (Ζαχαρένιο Φίδι) (2)
Ένα φίδι που θα δαγκώσει… τη φαντασία σου!
Εκτέλεση: Σ’ένα μπολάκι προστίθεται ποσότητα άμμου, η οποία θα λειτουργήσει ως μονωτικό της εκλυόμενης θερμότητας. Στη συνέχεια, προστίθεται λίγο οινόπνευμα, 40g ζάχαρη (άχνη ή κρυσταλλική) και 10g μαγειρική σόδα. Τέλος, με ένα σπίρτο το μείγμα αναφλέγεται.
Παρατήρηση: Σχηματισμός ανθρακώδους σωληνοειδούς μάζας που θυμίζει φίδι και με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται σε μήκος.
Εξήγηση: Κατά την καύση της ζάχαρης σχηματίζονται ανθρακικά άλατα και καπνιά (μαύρη μάζα) και από την καύση της σόδας απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα αέριου διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο δρα ως προωθητικό στα πρώτα δημιουργώντας έτσι το εκπληκτικό αυτό ζαχαρένιο φίδι.
2)ELEPHANT TOOTHPASTE (Οδοντόκρεμα Ελέφαντα) (4)
Μήπως ο ελέφαντας στον κήπο σας υποφέρει από στοματική δυσοσμία;
Tότε, πιθανώς το παρακάτω προϊόν, εν δυνάμει, να του φαινόταν χρήσιμο…
Εκτέλεση: Σε μεγάλη γυάλινη κωνική φιάλη προστίθενται 50ml διαλύματος υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) 30% w/v, 5ml υγρό απορρυπαντικό πιάτων, 15g στερεό ιωδιούχο κάλιο και -προαιρετικά- χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Παρατήρηση: Σχηματισμός υπέρογκου χρωματιστού αφρώδους υλικού που εκτινάσσεται πέρα από τη φιάλη σε ύψος αρκετών εκατοστών.
Εξήγηση: Γενικά το οξυζενέ είναι μια ουσία που διασπάται (φυσικά) σε νερό κι οξυγόνο, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Η παρουσία, ωστόσο, του ιωδιούχου καλίου επιταχύνει την παραπάνω αντίδραση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή αέριου οξυγόνου και υδρατμών, καθώς η αντίδραση είναι εξώθερμη (εκλύει θερμότητα). Αυτό έχει ως απότοκο το σχηματισμό τεράστιας ποσότητας αφρού εξαιτίας του υγρού απορρυπαντικού.
3) Μπαλονοφουσκώματα (1) (3)
Μήπως βαρεθήκατε να φουσκώνετε μόνοι τα μπαλόνια για το παιδικό πάρτι του παιδιού σας; Χρειάζεστε άμεσα έναν “από μηχανής θεό”; Απλά ανατρέξτε στο ντουλάπι της κουζίνας σας …
Εκτέλεση: Σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι με λεπτό στόμιο προστίθεται 1 κούπα ξύδι. Στη συνέχεια, τοποθετείται στο εσωτερικό ενός μπαλονιού 1 κουταλιά μαγειρική σόδα κι έπειτα κρατώντας το μπαλόνι κατακόρυφα προς τα κάτω εφαρμόζεται στο στόμιο του μπουκαλιού. Τέλος, το μπαλόνι τίθεται, έτσι ώστε να πέσει όλη η ποσότητα της σόδας στο ξύδι.
Παρατήρηση: Αιφνίδιο φούσκωμα του μπαλονιού.
Εξήγηση: Η σόδα (-διττανθρακικό νάτριο) αποτελεί με όρους χημείας βασικό άλας, γι’αυτό, όταν έρχεται σε επαφή με το ξύδι (οξύ), πραγματοποιείται χημική αντίδραση «εξουδετέρωσης». Αυτό έχει ως απότοκο την έκλυση αερίου διοξειδίου του άνθρακα, στο οποίο κι οφείλεται το φούσκωμα του μπαλονιού.
Πηγές:
1. (n.d.). Ανάκτηση από https://www.education.com/science-fair/article/balloon-gas-chemical-reaction/
2. (n.d.). Ανάκτηση από https://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/make-fire-snake-from-sugar-baking-soda-0164401/
3. (n.d.). Ανάκτηση από http://www.stevespanglerscience.com/lab/experiments/acid-base-rocket
4. (n.d.). Ανάκτηση από DEPARTMENT OF CHEMISTRY UNI OF UTAH: https://chem.utah.edu/undergraduate/outreach/demonstration-list.php