
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για ένατη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην τρίτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί συνεργασία με το British Council η διάλεξη του καθηγητή μαθηματικών και οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Doyne Farmer με θέμα «Beyond Procrustean Economics».
Beyond Procrustean Economics
Καμία χώρα δεν έχει υποφέρει περισσότερο από τις αντιφάσεις της οικονομικής θεωρίας από την Ελλάδα.
Ορμώμενος από τα πολύπλοκα συστήματα, ο ανερχόμενος κλάδος των «οικονομικών της πολυπλοκότητας»
(complexity economics) προσφέρει ένα νέο τρόπο κατανόησης της οικονομικής επιστήμης. Πρόκειται για την εφαρμογή της επιστήμης της πολυπλοκότητας στα προβλήματα της οικονομίας. Ο νέος αυτός κλάδος των οικονομικών επωφελείται από την τεχνολογία του 21ου αιώνα και από τη σύγχρονη κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τα οικονομικά της πολυπλοκότητας μπορούν να να λειτουργήσουν ως πολύτιμα βοηθητικά εργαλεία καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ανισότητα και οι επικείμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Doyne Farmer
Ο Doyne Farmer είναι καθηγητής Baillie Gifford στο Mathematical Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διευθυντής του τομέα Complexity Economics στο Institute for New Economic Thinking στο Oxford Martin School, καθώς και εξωτερικός καθηγητής στο Santa Fe Institute. Η έρευνά του επικεντρώνεται στα οικονομικά, και πιο συγκεκριμένα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη βιωσιμότητα, την τεχνολογική αλλαγή και την οικονομική προσομοίωση. Είναι ο ιδρυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Prediction Company, η οποία το 2006 πουλήθηκε στην United Bank of Switzerland. Στο παρελθόν, ο καθηγητής Farmer ασχολήθηκε με τα πολύπλοκα συστήματα, τα δυναμικά συστήματα, την ανάλυση χρονοσειρών και τη θεωρητική βιολογία. Επίσης, ίδρυσε το Complex Systems Group στο Los Alamos National Laboratory. Ως μεταπτυχιακός φοιτητής τη δεκαετία του 1970, ανέπτυξε τον πρώτο wearable ψηφιακό υπολογιστή, τον οποίο χρησιμοποίησε με επιτυχία για να προβλέψει τα αποτελέσματα της ρουλέτας.
Είσοδος ελεύθερη
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά
Πού;
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)
Πότε;
Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 20:00
Πληροφορίες
τηλ.: 210-3411009
email: info@thehubevents.gr
web: www.thehubevents.gr
facebook: https://www.facebook.com/events/2392242137693073/
Πληροφορίες συντάκτη:
Διονύσης Νεόφυτος
O Διονύσης είναι Χημικός, απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Χημεία Πολυμερών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Από πολύ νεαρή ηλικία έβρισκε τον χώρο των θετικών επιστημών ιδιαίτερα ελκυστικό, έτσι αποφάσισε πως θέλει να γνωρίσει τα μυστικά του κόσμου μέσω της επιστήμης της Χημείας.
Με αγαπημένο του μότο «Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.» του Einstein, παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σκοπός του είναι να εμπνεύσει τους μικρούς μαθητές του να αγαπήσουν τις επιστήμες όπως αυτός.
Θεωρεί ότι είναι τεράστια ανάγκη ο κόσμος να αντιληφθεί το ρόλο της επιστήμης στην καθημερινότητά του και να γνωρίσει τον εντυπωσιακό και διασκεδαστικό κόσμο της. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι Αmbassador της επικοινωνίας της επιστήμης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “SciCo” (Science Communication), ενώ παράλληλα εργάζεται ως Awareness Manager στην Βραδιά του Ερευνητή 2018.
Πιστεύει πως η επιστήμη κρύβεται πίσω από τα πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα φαινόμενα και σας προκαλεί να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο της μέσα από το “Science Behind”