
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες ώρες την ημέρα βρίσκεστε προσηλωμένοι στην οθόνη του Smartphone ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή σας;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο μέσος ενήλικας περνάει περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, κάνοντας χρήση του διαδικτύου ή λοιπών εφαρμογών, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε συσκευές, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, Tablet, Laptop κ.α.1
Ο ψηφιακός κόσμος διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινότητα του ατόμου. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, ακόμα και πλατφόρμες εύρεσης συντρόφου προσφέρουν στον μέσο χρήστη τα κατάλληλα κίνητρα, καθηλώνοντάς τον μπροστά από την οθόνη. Φυσικά, ο Ian Douglas όταν αναφέρεται στην τεχνολογία, δεν κάνει λόγο μόνο για τα παραπάνω, καθώς η τηλεργασία και η ανάπτυξη εφαρμογών βασισμένων αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον πραγματικότητα.
Η ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας αδιαμφισβήτητα βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί πλέον, χρησιμοποιώντας τα αγαθά που του παρέχει απλόχερα η τεχνολογία, να έχει πρόσβαση σε απεριόριστες πηγές πληροφοριών, να εργάζεται, να επικοινωνεί, αλλά και να διεκπεραιώνει πολλές από τις καθημερινές του εργασίες εύκολα και γρήγορα.
Υπάρχουν, όμως, αρνητικές συνέπειες των ανωτέρω;
Μπορεί η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας να έχει επιπτώσεις στην ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία του χρήστη;
Ο Ian Douglas καταπιάνεται και αναλύει το παραπάνω ζήτημα με σύμμαχό του τον ορθολογισμό! Παρέχοντας κατάλληλες πληροφορίες και δεδομένα, τα οποία εξάγονται από μεγάλες και έγκριτες έρευνες, και χωρίς να χαρακτηρίζεται από ίχνος αφοριστικού -προς την τεχνολογία χαρακτήρα-, παραθέτει εύκολα, κατανοητά και αρκετά σύντομα στον μέσο αναγνώστη όλα τα ζητήματα που αποτελούν απόρροια της «Ψηφιακής Επανάστασης».
Το βιβλίο του Ian Douglas οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι πολύ ξεχωριστό! Γραμμένο με άμεσο και κατανοητό λόγο, με περισσότερες από 180 εικόνες και με ένα πολύ ιδιαίτερο, πρωτότυπο τρόπο γραφής «εγκλωβίζει» τον αναγνώστη με τρόπο εθιστικό, ανάλογο ατελείωτου «σκρολαρίσματος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας καταιγισμός εντυπωσιακών, πρωτόγνωρων για πολλούς, πληροφοριών οι οποίες μόνο σοκ και δέος θα μπορέσουν να προκαλέσουν στον αναγνώστη.
Αποφασίζοντας να αφιερώσετε περίπου τρεις έως τέσσερις (για τους πιο προσεκτικούς αναγνώστες) ώρες στο παρόν βιβλίο θα περιηγηθείτε σε θεματικές, όπως ο φόβος για την τεχνολογία, η ζωή με την τεχνολογία, ο εθισμός στην τεχνολογία, η ανάγκη και τα μέσα απεξάρτησης από αυτή, καθώς και μια σειρά από άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα του συγγραφέα.
Ένα από τα πολύ εντυπωσιακά -για τον συντάκτη του παρόντος κειμένου- χαρακτηριστικά του βιβλίου «Μήπως η τεχνολογία μας αρρωσταίνει;» είναι η προτεινόμενη βιβλιογραφία, η οποία ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.
Κάποτε ο Carl Edward Sagan είχε αναφέρει πως «Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία.»
O Douglas μέσα από το βιβλίο του καταφέρνει να περιγράψει κάθε πτυχή της τεχνολογίας με αντικειμενικότητα και σκεπτικισμό, ωθώντας τον αναγνώστη όχι να απορρίψει ή να αποκηρύξει τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά να γίνει καλύτερος γνώστης και σοφότερος χρήστης των.
Λεπτομέρειες
ISBN: 9789606450785
Εκδότης: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Σειρά: ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ
Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2020
Μετάφραση: Μικέδης Μιχάλης
Επιμέλεια: Matthew Taylor
Συγγραφέας: Ian Douglas
Πηγές:
Esteban Ortiz-Ospina (2020) – “Loneliness and Social Connections”. Published online at OurWorldInData.org. Retrieved from: ‘https://ourworldindata.org/social-connections-and-loneliness’ [Online Resource]
Πληροφορίες συντάκτη:
Διονύσης Νεόφυτος
O Διονύσης είναι Χημικός, απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Χημεία Πολυμερών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Από πολύ νεαρή ηλικία έβρισκε τον χώρο των θετικών επιστημών ιδιαίτερα ελκυστικό, έτσι αποφάσισε πως θέλει να γνωρίσει τα μυστικά του κόσμου μέσω της επιστήμης της Χημείας.
Με αγαπημένο του μότο «Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.» του Einstein, παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σκοπός του είναι να εμπνεύσει τους μικρούς μαθητές του να αγαπήσουν τις επιστήμες όπως αυτός.
Θεωρεί ότι είναι τεράστια ανάγκη ο κόσμος να αντιληφθεί το ρόλο της επιστήμης στην καθημερινότητά του και να γνωρίσει τον εντυπωσιακό και διασκεδαστικό κόσμο της. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι Αmbassador της επικοινωνίας της επιστήμης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “SciCo” (Science Communication), ενώ παράλληλα εργάζεται ως Awareness Manager στην Βραδιά του Ερευνητή 2018.
Πιστεύει πως η επιστήμη κρύβεται πίσω από τα πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα φαινόμενα και σας προκαλεί να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο της μέσα από το “Science Behind”