
Η σημερινή, μοναδική στο είδος της, παγκόσμια κρίση που πυροδοτήθηκε από τον άγνωστο μέχρι πριν 4 μήνες κορονοϊό SARS-CoV-2, έχει δημιουργήσει εφιαλτικές εικόνες τρόμου, αρρώστιας και θανάτου που δίνουν έναν παλμό αγωνίας στους πολίτες όλου του πλανήτη.
Πρωταγωνιστές και ήρωες αυτής της κρίσης έχουν αναδειχθεί εκπρόσωποι του επιστημονικού χώρου όπως είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές πλην όμως κάτι πραγματικά υπέροχο σχηματοποιείται από επιστήμονες που πολλές φορές είναι στα μετόπισθεν αυτής της μάχης. Τέτοιοι επιστήμονες είναι ερευνητές που εργάζονται σε εργαστήρια πανεπιστημίων, διεθνών οργανισμών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών.
Αυτοί οι επιστήμονες έχουν βγει μπροστά και συνειδητά ή ασυνείδητα δίνουν σάρκα και οστά σε μία παγκοσμιοποίηση διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Κόντρα στις σχεδόν ενστικτώδεις κινήσεις συστολής της πολιτικής σφαίρας, με σκοτεινά παραδείγματα τις ΗΠΑ ή την Κίνα όπου οι ηγέτες τους χτίζουν γραμμές εθνικιστικής άμυνας εναντίον του αόρατου βιολογικού εχθρού, ο επιστημονικός κόσμος έχει στήσει ένα άνευ προηγουμένου δίχτυ συνεργασίας και αλληλοβοήθειας στην έρευνα για τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την μελλοντική πρόληψη του ιού αυτού.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που σύσσωμος σχεδόν ο χώρος της επιστήμης έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις επί μέρους ερευνητικές εργασίες του και έχει επικεντρωθεί σε έναν ενιαίο, ξεκάθαρο και κυρίως κοινό στόχο.
Τα παραδείγματα αμέτρητα. Αποτελέσματα σε πειραματόζωα που δημοσιεύτηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτου Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για πιθανή ανάπτυξη εμβολίου. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν στις αρχές Απριλίου μια ιδιαίτερη ανοσολογική αντίδραση σε πειραματόζωα η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίου. Μέσα σε δύο ώρες η ανακάλυψη αυτή είχε επικοινωνηθεί παγκόσμια μέσω μιας τηλεδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το εργαστήριο αυτό συνεργάζεται στενά με το ινστιτούτο Παστέρ στην Γαλλία και με την Αυστριακή εταιρεία Themis Bioscience για την ανακάλυψη νέων θεραπειών, με τις έρευνες αυτές να στηρίζονται από έναν Νορβηγικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό καθώς και από ομάδα ευρωπαϊκών χωρών. Η παραγωγή ενός πιθανού εμβολίου συζητείται να γίνει στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ενός από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές εμβολίων παγκοσμίως. Μια ιδιαίτερη λοιπόν παγκόσμια συντονισμένη δράση που μπροστά της φαντάζουν μονολιθικές οι εθνικιστές κορώνες τύπου «America first».
Οι διαδικτυακοί τόποι medRxiv και BioRxiv που δημοσιεύουν ακαδημαϊκές έρευνες προτού αυτές αξιολογηθούν και δημοσιευτούν σε επίσημα ακαδημαϊκά περιοδικά, έχουν πλημμυρίσει τον τελευταίο μήνα με δημοσιεύσεις επιστημόνων από όλον τον πλανήτη που τρέχουν να μοιραστούν με τους συναδέλφους τους αποτελέσματα που κρίνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα εναντίον του SARS-CoV-2.Διαδικτυακές πλατφόρμες όπως του πανεπιστημίου Johns Hopkins ή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαμοιράζουν συνεχώς, ελεύθερα, τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα που συγκεντρώνουν προς τους ερευνητές αλλά και προς τις υγειονομικές αρχές όλων των χωρών που δίνουν την μάχη αυτήν.
Ακόμα και ερευνητές από περιοχές που δεν θα περίμενε κανείς όπως από το αφρικανικό κέντρο Excellence for Genomics of Infectious Diseases (ACEGID) του πανεπιστημίου Redeemer στην Νιγηρία δημοσίευσαν μελέτη του γονιδιώματος του SARS-CoV-2, επικοινωνώντας τα ευρήματά τους με όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Είναι σημαντικό λοιπόν να φωτιστεί, να στηριχθεί και γιατί όχι να παγιωθεί αυτό το άνευ προηγουμένου αυθόρμητο, αποκεντρωμένο και ταυτόχρονα πλήρως παγκοσμιοποιημένο δίκτυο συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Όχι μόνο γιατί μας είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Αλλά πρωτίστως σαν ένας πραγματικά επαναστατικός οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση άλλων παγκόσμιων προβλημάτων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας.
Αυτή η νέα ιδέα που γεννιέται από τις τάξεις του επιστημονικού κόσμου οφείλει να διαχυθεί σε όλες τις σφαίρες των δυτικών και όχι μόνο κοινωνιών ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο μιας άλλης, διαφορετικής.. επιστημονικής παγκοσμιοποίησης.
Πληροφορίες συντάκτη:
Αλέξανδρος Μωρέλας
Ο Αλέξανδρος Μωρέλας είναι πτυχιούχος των τμημάτων Βιολογίας και Φαρμακευτικής του πανεπιστημίου Πατρών. Είναι επίσης ο διαχειριστής του ιστολογίου Science of Singularity, ενώ αυτήν την στιγμή εργάζεται στην φαρμακευτική βιομηχανία.