
Μπορεί μια νεαρή αστροφυσικός, εκπαιδευτικός και ενεργό μέλος της εν Ελλάδι κοινότητας επικοινωνίας της επιστήμης να διεκδικήσει μια θέση στα Greek International Women Awards (GIWA);
Η Στέλλα εκτός από αστροφυσικός δηλώνει επαγγελματίας multitasker και αιθεροβάμων!
Μπορεί, άραγε, μια ενεργή και αιθεροβάμων επιστήμονας να διεκδικήσει και να λάβει ένα βραβείο από τα Greek International Women Awards;
Μπορεί, άραγε, μια νεαρή κοπέλα να αναδείξει ακόμα περισσότερο τη σημαντικότατη θέση που λαμβάνουν οι γυναίκες στην ελληνική, επιστημονική και εκπαιδευτική πραγματικότητα;
Η ομάδα του Science Behind επικοινώνησε με τη Στέλλα, η οποία μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μας απέδειξε πως αξίζει πολλά περισσότερα από αυτό το βραβείο!
Ποια η επαφή σου με τον χώρο της επιστήμης;
Έχω σπουδάσει Φυσική, ακολουθώντας την κατεύθυνση της Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου πάνω στην Αστρονομία με ειδίκευση στην έρευνα, στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία.
Τι σε έκανε να ασχοληθείς με την Αστρονομία; Η επαφή σου με τον τομέα δικαίωσε την επιλογή σου;
Όταν ήμουν μικρό παιδί, ο πατέρας μου μού έμαθε να αναγνωρίζω τους πλανήτες Αφροδίτη και Δία, καθώς και μερικούς αστερισμούς. Από τότε απέκτησα μια βαθιά αγάπη για τον νυχτερινό ουρανό. Αυτή ενισχύθηκε από το καλλιτεχνικό εργαστήρι ζωγραφικής στο οποίο συμμετείχα σαν έφηβη, επειδή πολύ συχνά τα θέματα πάνω στα οποία δουλεύαμε σχετίζονταν με την φυσική και την αστρονομία. Την πρώτη φορά που εξέφρασα την επιθυμία να γίνω Αστροφυσικός βρισκόμουν στο Λύκειο, όμως τότε είχα αρκετές αμφιβολίες. Ήμουν διχασμένη ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη, δεν ήξερα ποιον δρόμο ήθελα να ακολουθήσω. Ήξερα, όμως, πως μου άρεσε να μαθαίνω πώς λειτουργεί η πραγματικότητα, οπότε υπέθεσα πως η φυσική θα ήταν ένα καλό μέρος, για να ξεκινήσω.
Στο Φυσικό Αθήνας θέλησα να φοιτήσω έχοντας στο μυαλό μου την πιθανότητα να ασχοληθώ συγκεκριμένα με την Αστροφυσική. Η επιλογή μου αυτή δικαιώθηκε, καθώς παρά τις δυσκολίες, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ακολουθεί κάποιον άλλο δρόμο. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητες που απέκτησα λόγω της απόφασης αυτής είναι για εμένα ανεκτίμητες.
Έχεις ασχοληθεί ενεργά με την επικοινωνία της επιστήμης. Ποια η ανάγκη για επικοινωνία της επιστήμης στην κοινωνία; Ποια κενά υπάρχουν, που δύνανται να καλυφθούν από άτομα όπως εσύ;
Πιστεύω πως η επικοινωνία της επιστήμης αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Έρχεται να καλύψει το κενό ανάμεσα στην καταρτισμένη επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό, ενώ είναι κρίσιμος ο ρόλος της στη διαμόρφωση της στάσης των νέων απέναντι στην επιστήμη. Μέσα από τα ερεθίσματα που παρέχει, έχει ουσιαστικά τη δύναμη να γεννήσει τους επιστήμονες του μέλλοντος και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση όλων των μαθητών ως προς τις δυνατότητές τους στην κατανόηση δύσκολων θεμάτων. Ίσως, όμως, η πιο σημαντική προσφορά της να είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της λογικής, δεξιότητες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία και την ευημερία της κοινωνίας. Ευτυχώς, έχουμε ξεπεράσει την εποχή που μονάχα λίγοι και εκλεκτοί κατείχαν την γνώση. Σήμερα οποιοσδήποτε διαθέτει έναν υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, έχει πλέον πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσοστό της ανθρώπινης γνώσης. Η άλλη όψη αυτού του νομίσματος είναι πως σήμερα βομβαρδιζόμαστε από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό ο καθένας μας να μπορεί να κρίνει την ποιότητα της πληροφορίας που δέχεται, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει ορθές αποφάσεις και να μην χειραγωγείται. Η επικοινωνία της επιστήμης έρχεται να υποστηρίξει αυτή τη στάση ζωής.
Τι πιστεύεις ότι θα έπρεπε να γίνει στον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης και δεν γίνεται μέχρι στιγμής;
Σίγουρα θα ήθελα να δω την επικοινωνία της επιστήμης να συνεχίσει να εξελίσσεται, εφαρμόζοντας τις καινούριες τεχνολογίες στις πρακτικές της. Η δημιουργία δραστηριοτήτων επικοινωνίας που να γίνονται ολοένα και περισσότερο διασκεδαστικές, διαδραστικές και ταυτόχρονα αποτελεσματικές, θεωρώ πως είναι μια προσπάθεια που δεν θα πάψει ποτέ.
Ως προς το περιεχόμενο, θα επιθυμούσα να δω περισσότερα δρώμενα που να επικοινωνούν τα πιο «δύσκολα» αντικείμενα (π.χ. έννοιες κβαντομηχανικής) ή ακόμα και θέματα που εμφανίζονται σε δραστηριότητες επικοινωνίας πιο σπάνια, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο προσιτά (π.χ. φυσική στερεάς κατάστασης ή επιστημονική μεθοδολογία). Τέλος, αυτό που θεωρώ πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η ενσωμάτωση εργαλείων που προέρχονται από τις τέχνες στην επικοινωνία της επιστήμης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα παρουσιάζει το πεδίο της ενσώματης μάθησης, που περιλαμβάνει στοιχεία από τη μουσική, τον χορό και το θέατρο.
Ελπίζω να δω τη δημιουργία περισσότερων θέσεων επαγγελματικής αποκατάστασης για όσους απασχολούνται στον τομέα αυτόν, καθώς και περισσότερων προγραμμάτων για την συστηματική και ορθή κατάρτιση όσων επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτόν τον χώρο. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να δω να αναγνωρίζεται σε μεγαλύτερη έκταση η προσφορά των ανθρώπων που επικοινωνούν την επιστήμη, ειδικά στην Ελλάδα.
Στην περίοδο του COVID οι φωνές οι οποίες αρνούνται την ύπαρξη του ιού είναι κάτι περισσότερο από πολλές. Ποιος θεωρείς πως είναι ο λόγος; Έχει ο «κλάδος» της επικοινωνίας της επιστήμης μερίδιο ευθύνης; Θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να μεταβληθεί; Αν ναι, πως;
Δυστυχώς, πρόσφατα έχει παρατηρηθεί μια έξαρση ψευδοεπιστημονικών πρακτικών σε διάφορους τομείς, οι οποίες συνήθως συνοδεύεονται από έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστημονική κοινότητα. Αυτές οι συνθήκες προφανώς ευνοούν τη συγκεκριμένη κατάσταση. Το ζήτημα του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς μας αφορά άμεσα και επιτακτικά, και έχει επηρεάσει τη ζωή όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι βιώνουμε συναισθήματα απογοήτευσης, κούρασης, θυμού, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην άρνηση του προβλήματος. Η επικοινωνία της επιστήμης σίγουρα θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενεργή αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, παρέχοντας έγκυρες πληροφορίες με ψύχραιμο και κατανοητό τρόπο.
Ας γυρίσουμε πίσω στα δικά σου! Συμμετέχεις σε έναν διαγωνισμό. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για τον διαγωνισμό και την κατηγορία στην οποία είσαι υποψήφια;
Βεβαίως! Ο διαγωνισμός είναι τα Greek International Women Awards, τα οποία διοργανώνονται φέτος για δεύτερη φορά. Σκοπός τους είναι να αναδείξουν τη δουλειά και τις ιστορίες Ελληνίδων γυναικών. Έχω τη χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα στις φιναλίστ στην κατηγορία Young Star Award. Τα βραβεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση της ψηφοφορίας κοινού και θα ήμουν ευγνώμων να έχω τη στήριξη οποιουδήποτε πιστεύει σε αυτά που πρεσβεύω. Θα ήθελα να καλέσω όλους να συνδεθούν στην πλατφόρμα, ώστε να διαβάσουν τις ιστορίες μας.
Τι σε έκανε να θέλεις να λάβεις μέρος στον παραπάνω διαγωνισμό;
Το γεγονός ότι έχω κουραστεί να βλέπω μονάχα επιχειρηματίες και CEOs σε τέτοιου είδους υποψηφιότητες! Θα ήθελα να δω αυτή την αντίληψη να κλονίζεται, δηλαδή πως -για να φέρεις μια θετική αλλαγή- πρέπει να βρίσκεσαι σε μια θέση ισχύος. Θέλω να αρχίσει να γίνεται λόγος για περισσότερους επιστήμονες, καλλιτέχνες, εθελοντές, δασκάλους που αλλάζουν τον κόσμο με τον τρόπο τους και αφιερώνουν την ζωή τους σε σημαντικούς σκοπούς, γιατί ιστορίες τέτοιων ανθρώπων αξίζει να ακουστούν. Πολύ περισσότερο, πρέπει να ακουστούν, επειδή αυτές είναι οι ιστορίες με τις οποίες μπορεί πραγματικά να ταυτιστεί ο καθένας.
Ποιος ο απώτερος σκοπός σου; Τι θα ήθελες να πετύχεις λαμβάνοντας την πρώτη θέση;
Η πρώτη θέση σίγουρα θα ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και αναγνώριση, αλλά μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει η ευκαιρία που θα μου δινόταν (και που μου δίνεται και τώρα, μέσα από την ομάδα σας) να μιλήσω για τα θέματα που θεωρώ σημαντικά. Προσπαθώ και εγώ με τον τρόπο μου να αλλάξω τον κόσμο λιγάκι προς το καλύτερο, έχοντας επιλέξει ως εργαλεία μου την επιστήμη, τον εθελοντισμό και την εκπαίδευση. Ευελπιστώ να δείξω πως καθένας μας μπορεί να το κάνει, επιλέγοντας τα εργαλεία που του ταιριάζουν.
Εάν όλοι πορευόμασταν με αυτή τη νοοτροπία, ότι δηλαδή μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από την καθημερινότητά μας, ο συνολικός θετικός αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος. Θέλω επίσης μέσα από την δική μου ιστορία να δώσω κίνητρο σε όλα τα νεαρά κορίτσια που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις επιστήμες, όμως αποθαρρύνονται από το περιβάλλον τους ή από τα κοινωνικά στερεότυπα.
Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;
Σε αυτή τη φάση ανυπομονώ να ολοκληρώσω τη διπλωματική και το μεταπτυχιακό μου. Για τη διπλωματική μου συνεργάζομαι με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Η προοπτική να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη συνεργασία με την ESA ή με κάποιον άλλον αντίστοιχο οργανισμό, θα ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιείται. Επιθυμία μου είναι να διαμορφώσω την πορεία μου σύμφωνα με τις προσωπικές μου αξίες και προσδοκίες. Προσβλέπω σε ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει καινούριες εμπειρίες και γνώσεις, ερευνητική δραστηριότητα, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, όμορφους ανθρώπους και ευτυχισμένες μέρες.
Στέλλα σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο και τη διάθεση να συνομιλήσεις μαζί μας.
Η ομάδα μας δεν έχει παρά να σου ευχηθεί από καρδιάς να επιτύχεις τους στόχους σου και να έχεις μια σταδιοδρομία ανάλογη των προσδοκιών και προσπαθειών σου.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συμμετοχή της Στέλλας στα Greek International Women Awards και να υποστηρίξετε την προσπάθειά της με την ψήφο σας, περιηγηθείτε στον διαδικτυακό τόπο της διοργάνωσης κάνοντας click παρακάτω!
Πληροφορίες συντάκτη:
Διονύσης Νεόφυτος
O Διονύσης είναι Χημικός, απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Χημεία Πολυμερών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Από πολύ νεαρή ηλικία έβρισκε τον χώρο των θετικών επιστημών ιδιαίτερα ελκυστικό, έτσι αποφάσισε πως θέλει να γνωρίσει τα μυστικά του κόσμου μέσω της επιστήμης της Χημείας.
Με αγαπημένο του μότο «Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.» του Einstein, παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σκοπός του είναι να εμπνεύσει τους μικρούς μαθητές του να αγαπήσουν τις επιστήμες όπως αυτός.
Θεωρεί ότι είναι τεράστια ανάγκη ο κόσμος να αντιληφθεί το ρόλο της επιστήμης στην καθημερινότητά του και να γνωρίσει τον εντυπωσιακό και διασκεδαστικό κόσμο της. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι Αmbassador της επικοινωνίας της επιστήμης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “SciCo” (Science Communication), ενώ παράλληλα εργάζεται ως Awareness Manager στην Βραδιά του Ερευνητή 2018.
Πιστεύει πως η επιστήμη κρύβεται πίσω από τα πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα φαινόμενα και σας προκαλεί να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο της μέσα από το “Science Behind”