
Είστε έτοιμοι για ένα ακόμα #livingroom_pints με “θεραπευτικό” χαρακτήρα;
Η ομάδα του Pint of Science Greece συνομιλεί με τον Δρ. Κωνσταντίνο Πουλά, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα του SARS-CoV-2.
Πόσο γρήγορα θα έχουμε αποτελεσματικό φάρμακο και εμβόλιο;”
Αυτή την Τρίτη, 30/06, στις 20:30, grab your pints and join them για το 4ο #livingroom_pints LIVE!!
- Ποια είναι τα φάρμακα που αναζητάμε αυτή τη στιγμή;
- Πόσο αποτελεσματικά είναι τα θεραπευτικά σκευάσματα που δοκιμάζονται ήδη;
- Τι συμβαίνει με το repositioning των φαρμακευτικών ουσιών;
- Τι ακριβώς χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τον ιό προληπτικά μέσω εμβολίων;
Τη συζήτηση συντονίζουν ο Αλέξανδρος Μωρέλας και η Γιοβάνα Αριάνογλου.
Ο Κων/νος Πουλάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών όπου υπηρετεί περισσότερα από 15 έτη. Διδάσκει σειρά από προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα (Βιοχημεία Ι και ΙΙ, Ανοσολογία, Μικροβιολογία, Ανάλυση Βιομορίων, Βιοπληροφορική κλπ). Από 25ετίας ασχολείται με την αυτοάνοση νόσο Μυασθένεια και τη μελέτη του αυτοαντιγόνου της, του Νικοτινικού Υποδοχέα της Ακετυλοχολίνης. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επεκτείνει την έρευνά του στο πεδίο των προϊόντων μειωμένου κινδύνου για το κάπνισμα τόσο σε αναλυτικό όσο και σε προκλινικό και επιδημιολογικό επίπεδο. Τέλος δουλεύει και στο πεδίο των “electroceuticals” όπου ασχολείται με δύο τεχνολογίες (μικρορρευμάτων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων) τόσο σε κλινικό όσο και σε προκλινικό (μοριακό, κυτταρικό επίπεδο). Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Coronavirus Greece Research Group, στο πλαίσιο του οποίου έχει συμμετάσχει σε σειρά ερευνητικών μελετών και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 10 άρθρα το τελευταίο τρίμηνο. Συνεργάζεται με σειρά ιδιωτικών εταιρειών από το χώρο της υγείας, των τροφίμων και των καταναλωτικών προϊόντων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 90 εργασίες σε διεθνή περιοδικά ενώ έχει 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σημαντικό αριθμό διακρίσεων σε διαγωνισμούς καινοτομίας.
Ενδεικτικές δημοσιεύσεις στο θέμα COVID-19
Farsalinos K, Niaura R, Le Houezec J, Barbouni A, Tsatsakis A, Kouretas D, Vantarakis A, Poulas K. Editorial: Nicotine and SARS-CoV-2: COVID-19 may be a disease of the nicotinic cholinergic system. Toxicol Rep. 2020 Apr 30. doi: 10.1016/j.toxrep.2020.04.012.
Farsalinos K, Angelopoulou A, Alexandris N, Poulas K. COVID-19 and the nicotinic cholinergic system. Eur Respir J. 2020 May 22:2001589. doi: 10.1183/13993003.01589-2020.
Farsalinos K, Eliopoulos E, Tzartos S, Poulas K. Nicotinic Cholinergic System and COVID-19: Identification of a Potentially Crucial Snake Toxin-Like Sequence in the SARS-CoV-2 Spike Glycoprotein. Preprints 2020;2020050301. Doi. 10.20944/preprints202005.0301.
Farsalinos K, Eliopoulos E, Leonidas D, Papadopoulos G, Tzartos S, Poulas, K. Molecular Modelling and Docking Experiments Examining the Interaction between SARS-CoV-2 Spike Glycoprotein and Neuronal Nicotinic Acetylcholine Receptors. Preprints 2020;2020050365. doi. 10.20944/preprints202005.0365.
Poulas K, Farsalinos K, Zanidis C. Activation of TRL-7 and Innate Immunity as an Efficient Method Against COVID-19 Pandemic: Imiquimod as a Potential Therapy. Frontiers in Immunology, In press

Πληροφορίες συντάκτη:
Διονύσης Νεόφυτος
O Διονύσης είναι Χημικός, απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Χημεία Πολυμερών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Από πολύ νεαρή ηλικία έβρισκε τον χώρο των θετικών επιστημών ιδιαίτερα ελκυστικό, έτσι αποφάσισε πως θέλει να γνωρίσει τα μυστικά του κόσμου μέσω της επιστήμης της Χημείας.
Με αγαπημένο του μότο «Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.» του Einstein, παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σκοπός του είναι να εμπνεύσει τους μικρούς μαθητές του να αγαπήσουν τις επιστήμες όπως αυτός.
Θεωρεί ότι είναι τεράστια ανάγκη ο κόσμος να αντιληφθεί το ρόλο της επιστήμης στην καθημερινότητά του και να γνωρίσει τον εντυπωσιακό και διασκεδαστικό κόσμο της. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι Αmbassador της επικοινωνίας της επιστήμης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “SciCo” (Science Communication), ενώ παράλληλα εργάζεται ως Awareness Manager στην Βραδιά του Ερευνητή 2018.
Πιστεύει πως η επιστήμη κρύβεται πίσω από τα πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα φαινόμενα και σας προκαλεί να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο της μέσα από το “Science Behind”