
Στους περισσότερους ο παραπάνω τίτλος ίσως και να μη «λέει» πολλά. Αν όμως σας πούμε ότι αναφερόμαστε στο γνωστό ecstasy; Το MDMA ή αλλιώς 3,4-μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη, είναι η κύρια ουσία από την οποία αποτελείται το ναρκωτικό έκσταση(γνωστό και ως Molly), το «ναρκωτικό των πάρτι».
Αποτελεί ένα παράνομο, στις περισσότερες χώρες, ψυχοτρόπο ναρκωτικό που χρησιμοποιείται κυρίως για ψυχαγωγικούς λόγους. Θεωρείται επικίνδυνη ουσία, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη κατά την ανάμειξη με αλκοόλ και η χρήση της μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο.
Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ την κατατάσσει στον «Πίνακα 1», μια ταξινόμηση στην οποία βρίσκονται τα πλέον γνωστά ναρκωτικά, ηρωίνη και LSD.
Το MDMA συντέθηκε για πρώτη φορά το 1912 από τη φαρμακευτική εταιρεία Merck. Η εταιρεία δεν ενδιαφερόταν για την ένωση αυτή καθαυτή, αλλά προέκυψε ως ενδιάμεση ένωση κατά τη σύνθεση ουσίας με στόχο να σταματάει η ανώμαλη αιμορραγία. Δε δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ένωση αυτή, μέχρι που μετά από αποτυχημένες προσπάθειες οι επιστήμονες γύρισαν πίσω σε αυτή προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ιδιότητές της. Αυτό δεν επιτεύχθηκε άμεσα, αφού μέχρι και σήμερα η ένωση δεν έχει επίσημη ιατρική χρήση, παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για χρήση της ως ταχείας δράσης αντικαταθλιπτικό. Ωστόσο, οι ιδιότητες έγιναν γνωστές, πολλοί την μελέτησαν και κατέληξε να γίνει διάσημη, με πιο φανατικό κοινό έφηβους και νέους.
Επίσημα, η χρήση του MDMA ξεκίνησε το 1953 από τον στρατό των ΗΠΑ σε ψυχολογικά τεστ. Στη συνέχεια, το 1960 χρησιμοποιήθηκε ως ψυχοθεραπευτικό φάρμακο που «μειώνει τις αναστολές», ενώ ήδη από το 1970 και μετά είχε αρχίσει να εμφανίζεται ως το «ναρκωτικό των πάρτι», σε συναυλίες ροκ, rave πάρτι, νυχτερινά κέντρα.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έκανε την εμφάνιση του ο όρος έκσταση, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για την προώθηση ναρκωτικών που περιέχουν το MDMA. Η χρήση της ουσίας ήταν νόμιμη μέχρι το 1984, από το 1985 μέχρι και σήμερα είναι παράνομη, ενώ μικρός αριθμός θεραπευτών εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί σε θεραπείες.
Ποιες είναι οι ιδιότητες που έκαναν όμως το MDMA τόσο γνωστό;
Το MDMA κυκλοφορεί κυρίως ως δισκίο και συχνά αποκαλείται «χάπι της αγάπης».
Γιατί αυτό; Μετά τη χρήση MDMA δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι οι αισθήσεις λειτουργούν πολύ πιο έντονα, παρατηρείται αυξημένη αντίληψη των χρωμάτων και του ήχου, δημιουργείται έντονη αίσθηση συναισθηματικής ζεστασιάς και ειδικότερα η αφή οξύνεται, με αποτέλεσμα ο χρήστης να νιώθει ένα άγγιγμα ή ένα χάδι πολύ πιο θερμά απ’ ότι θα το ένιωθε φυσιολογικά. Αποτελεί παραισθησιογόνο, είναι ψυχοδραστικό και δρα διεγερτικά και ψυχεδελικά.
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από το γεγονός ότι επιδρά στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι νευροδιαβιβαστές είναι βιοχημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στη μεταβίβαση πληροφοριών από ένα νευρώνα στον επόμενο. Η σεροτονίνη επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, καθώς και ορμόνες που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση και το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Σε αυτήν οφείλονται τα συναισθήματα της ενσυναίσθησης, της αυξημένης διάθεσης και της συναισθηματικής εγγύτητας που νιώθει ο χρήστης. Αντίστοιχα, η ντοπαμίνη παράγει αυξημένη ενέργεια και δραστηριότητα και ενεργεί στο σύστημα επιβράβευσης, ενισχύοντας συγκεκριμένες συμπεριφορές. Τέλος, η νορεπινεφρίνη είναι υπεύθυνη για την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και συνεπώς της αρτηριακής πίεσης.
Έτσι λοιπόν, όπως και κάθε ναρκωτικό, η ουσία αυτή μας δίνει μια παροδική αίσθηση ευφορίας, κάνοντας τα πράγματα γύρω μας να φαίνονται πιο όμορφα και εμείς να τα νιώθουμε πιο έντονα. Αυτό ξεκινάει 30-45 λεπτά μετά τη χρήση και διαρκεί από 3 έως 6 ώρες, αναλόγως φυσικά τον οργανισμό. Μετά την πρώτη χρήση ωστόσο, η δράση περνά όλο και πιο γρήγορα με αποτέλεσμα ο χρήστης να νιώθει την ανάγκη για μία ακόμα δόση.
Οι κίνδυνοι;
Σημαντικότερο από κάθε συνέπεια που προκύπτει από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, είναι ο κίνδυνος από τη χρήση νοθευμένων ναρκωτικών που περιέχουν κι άλλες τοξικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει με το MDMA, καθώς πολύ συχνά διακινείται σε μίγματα με ηρωίνη, κοκαΐνη, LSD, καφεΐνη, άλατα μπάνιου, ακόμα και με ποντικοφάρμακο, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην ξέρει τι πραγματικά αγοράζει!
Παράλληλα, κατά την χρήση MDMA καταστέλλονται τα σήματα κινδύνου και συναγερμού που δίνει το σώμα, με αποτέλεσμα μετά τη λήψη του ένα άτομο να κινδυνεύει να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια και την αντοχή του. Για παράδειγμα, μπορεί να μη συνειδητοποιήσει ότι υπερθερμαίνεται και να λιποθυμήσει ή ακόμα και να πεθάνει από θερμοπληξία. Βραχυπρόθεσμα έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα όπως: ναυτία, θολή όραση, ρίγος, έντονο άγχος, σύγχυση, παράνοια, ψευδαισθήσεις, νευρικότητα.
Μακροπρόθεσμα έχουν σημειωθεί βλάβες στα νεφρά και σε τμήματα του εγκεφάλου, με επακόλουθο προβλήματα στον ύπνο, τη μνήμη, τη σκέψη, τη μάθηση. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί σπασμοί, κατάθλιψη, καρδιαγγειακή κατάρρευση και όπως αναφέρθηκε ξανά μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Tα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά την εθιστική δράση του MDMA ποικίλλουν, καθώς ορισμένοι και όχι όλοι οι χρήστες αναφέρουν εθισμό. Η εθιστική δράση του πάντως σίγουρα δεν είναι τόσο έντονη όσο άλλων ναρκωτικών ουσιών, όπως είναι η κοκαΐνη. Οι κίνδυνοι από τη χρήση του όμως
Θέλεις λοιπόν να περάσεις καλά στο επόμενο πάρτι;
Είναι στο χέρι σου.
Μάζεψε όλη σου τη θετική διάθεση, καλή παρέα και άσε τα υπόλοιπα στην καλή μουσική.
Δε χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο!

Πηγές
- Η αλήθεια για το Έκσταση, Επίσημος Διαδικτυακός Τόπος του Ιδρύματος «Ένας κόσμος χωρίς ναρκωτικά»
- https://www.notodrugs.gr/drugfacts/ecstasy.html
- What is MDMA ? (2018), National Institute on Drug Abuse, USA
https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/mdma-ecstasymolly - Anderson L., MDMA (2018). Ανακτήθηκε από: https://www.drugs.com/
- Wikipedia
Πληροφορίες συντάκτη:
Μαρία Τομαρά
Η Μαρία είναι τελειόφοιτη του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και τη χειροτεχνία. Ωστόσο, από μικρή, τη σκέψη της συνόδευε διαρκώς το ερώτημα «Γιατί;» και κάπως έτσι ανακάλυψε την κλίση της για τις θετικές επιστήμες. Μέσω του «Science Behind» φιλοδοξεί να ικανοποιήσει όχι μόνο το κοινό, αλλά και τα προσωπικά, αναπάντητα ερωτήματά της.