To Science Behind στην Κιβωτό του Κόσμου

DSC_0185

Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2019 η ομάδα του sciencebehind.gr ξεκίνησε τις δράσεις της για το 2019 παρέα με τα παιδιά του Εθελοντικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου».

Με την στήριξη του πατέρα Αντωνίου, του προσωπικού τις Κιβωτού του Κόσμου καθώς και των εθελοντών και συνεργατών του sciencebehind.gr οι εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου μετατράπηκαν σε »κέντρα έρευνας» όπου παιδιά και έφηβοι όλων των ηλικιών ήρθαν σε επαφή με τον μαγευτικό κόσμο της επιστήμης με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο! 

Μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά στην ζωή τους με τον άκρως εντυπωσιακό κόσμο της ρομποτικής μέσα από πλήθος διαδραστικών εργαστηρίων τα οποία πραγματοποιήθηκαν αφιλοκερδώς από τον STEM Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών) για χάρη των μικρών μας φίλων. Οι εκπαιδευτές του οργανισμού έφεραν σε επαφή τα παιδιά με νέες τεχνολογίες και μάλιστα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι »μικροί επιστήμονες» κατάφεραν να φτιάξουν και τα δικά τους τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ με τα οποία γεμάτοι ενθουσιασμό έπαιξαν ανακαλύπτοντας τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της πληροφορικής και της ρομποτικής. 

Παράλληλα οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια μέσω των οποίων γνώρισαν τον ανθρώπινο οργανισμό, την διαδικασία λειτουργίας του αναπνευστικού μας συστήματος ενώ ήρθαν σε επαφή με επιστημονικούς τομείς όπως αυτός της Αστρονομίας. Έτσι λοιπόν γνώρισαν την μαγεία του διαστήματος μαθαίνοντας για το ηλιακό μας σύστημα και τα πιο εντυπωσιακά ζητήματα σχετικά με αυτό, αλλά έφτιαξαν και τους δικούς τους πυραύλους και πλανήτες, συζήτησαν για το πως θα ήταν ο δικός τους πλανήτης ενώ μερικοί μας εκμυστηρεύτηκαν πως κάποια στιγμή θα γίνουν … αστροναύτες! Ούτως ή άλλος όπως είχε πει και ο Στίβεν Χόκινγκ:

«Θυμήσου να κοιτάς τα αστέρια και όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλαβαίνεις ό,τι βλέπεις και να αναρωτιέσαι τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος. Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Σημασία έχει απλώς να μην τα παρατήσεις»

Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα πειράματα χημείας και βιολογίας για τους λίγο μεγαλύτερους και πιο απαιτητικούς μαθητές! 

Οι μαθητές λυκείου ήρθαν σε επαφή με τμήματα της χημείας και της βιολογίας με έναν τρόπο όχι και τόσο συνηθισμένο. Έμαθαν για την δομή και τις εντυπωσιακές ιδιότητες του γενετικού υλικού (DNA) απομονώνοντας και μελετώντας το γενετικό υλικό μιας μπανάνας! Πραγματοποίησαν μόνοι τους τις πιο εντυπωσιακές χημικές αντιδράσεις ενώ παράλληλα μερικοί από τους μικρούς μας φίλους αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις χημικές γνώσεις τις οποίες έχουν λάβει από το σχολείο »αυτοσχεδιάζοντας» με τεράστια επιτυχία λαμβάνοντας επάξια τον τίτλο του μικρού ερευνητή. Καθοριστικό ρόλο στην διεξαγωγή των πειραμάτων έλαβαν τα μέλη της Ένωσης  Φοιτητών Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια μας εμπλουτίζοντας την ομάδα μας με περισσότερους εθελοντές-εκπαιδευτές.

Λίγα λόγια για την Κιβωτό του Κόσμου 

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.

Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες,  παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.   

Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας. Πρόκειται για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης.  Τα παιδιά ζουν σε μεγάλα σπίτια με παιδαγωγούς –φροντιστές για την καθημερινότητα τους και είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μη θυμίζοντας σε τίποτα την ιδρυματικού τύπου φροντίδα.Επίσης, κύριο μέλημα της Κιβωτού είναι όταν υπάρχει γονέας που ενδιαφέρεται για το παιδί και έχει την ικανότητα να το φροντίσει, να μη γίνεται απομάκρυνση από  την οικογένεια. Ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι μονογονεϊκές οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εφόσον απευθυνθούν στις υπηρεσίες μας, θα μπορέσουν να έχουν στήριξη σε πολύ βασικές τους ανάγκες, όπως τα τρόφιμα, ο ρουχισμός, η ιατρική περίθαλψη και όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, οι οικογένειες λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, συμμετέχουν σε ομάδες γονέων με ειδικούς σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, ενημερώνονται για προγράμματα κατάρτισης, ώστε να ενδυναμωθούν και να αναλάβουν την ευθύνη των παιδιών τους.

Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον εικοσιεξάχρονο ιερέα, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και το γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη και διαβιούν στις χαραμάδες της κοινωνίας, σε μια «άλλη» Αθήνα, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η «Κιβωτός του Κόσμου»  είναι μια μεγάλη οικογένεια. Μέλη αυτής της οικογένειας είναι τα παιδιά, οι γονείς, οι συνεργάτες, οι εθελοντές, οι συμπαραστάτες. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης, φροντίδας και στοργής που μεγαλουργεί στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πωγωνιανή της Ηπείρου και στη Χίο.

Η ομάδα του Science Behind είδε από κοντά μοναδικό έργο του πατέρα Αντωνίου και των συνοδοιπόρων του και δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει τον απεριόριστο θαυμασμό και σεβασμό της προς όλους τους εμπλεκομένους. 

Μπορείτε και εσείς να στηρίξετε το έργο της Κιβωτού είτε καλύπτοντας κάποιες από τις ανάγκες του οργανισμού είτε συμμετέχοντας ως εθελοντής. Μάθετε περισσότερα: https://www.kivotostoukosmou.org/el/

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια στο έργο σας.

Άλλωστε τα λόγια ενός μικρού μαθητή ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς.

« Τελικά η χημεία έχει πλάκα» 

Διοργάνωση

Υποστηρικτές

Ακολουθείστε μας και χαρίστε μας ένα like:
Close Menu