
Ανάμεσα στους εργαζομένους που δουλεύουν πλέον από το σπίτι λόγω της πανδημίας CoVid-19 εντάχθηκε και η ομάδα που χειρίζεται το Curiosity Rover, ένα ρομπότ που έφτασε στην επιφάνεια του Άρη πριν 8 χρόνια περίπου.
Η ομάδα αυτή συνήθως δουλεύει από το Jet Propulsion Laboratory(JPL) της NASA στην California αλλά στις 20 Μαρτίου του 2020 για πρώτη φορά όλη η ομάδα δούλευε από το σπίτι, σε κουζίνες, σαλόνια ή στα γραφεία του κάθε μέλους.

Η φυσική παρουσία τους στο JPL δεν είναι απαραίτητη καθώς το ρομπότ που ελέγχουν είναι σε άλλο πλανήτη και του έδιναν εντολές από απόσταση έτσι και αλλιώς. Παρόλα αυτά, η ομάδα είχε κάποια προβλήματα να αντιμετωπίσει όπως η άμεση παρουσία και συζήτησε με άλλους εμπειρογνώμονες από την ίδια αλλά και από άλλες ομάδες στα κτήρια του JPL αλλά και έλλειψη πιο ειδικευμένου εξοπλισμού όπως τα ειδικά 3D γυαλιά, τα οποία απαιτούν υπολογιστές πολύ υψηλών προδιαγραφών, από τα οποία έβλεπαν φωτογραφίες από τον γειτονικό μας πλανήτη και με τη βοήθεια των οποίων σχεδίαζαν τις επόμενες κινήσεις του ρομπότ.
Για να λύσουν τα παραπάνω προβλήματα χρησιμοποιούν εφαρμογές για τηλεδιάσκεψη και μηνυμάτων για να είναι σε συνεχή επαφή, αν και όπως αναφέρουν χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να συνεννοηθούν (1-2 ώρες παραπάνω κάθε μέρα).
Για την απεικόνιση των 3D εικόνων των τοπίων του Άρη χρησιμοποιούν την πιο παλιά τεχνολογία με τα μπλε-κόκκινα γυαλιά τα οποία σχολιάζουν ότι αν και όχι το ίδιο άνετα και δεν παρέχουν την ίδια αίσθηση με τον ειδικό εξοπλισμό, είναι αρκετά για να προχωρήσει η ομάδα τη δουλειά της.
Παρ’ όλα τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, με τον καιρό συνήθισαν την νέα πραγματικότητα της εργασίας τους και μετά από μερικές δοκιμές προχώρησαν στην διόρυξη δειγμάτων βράχων με το τρυπάνι του ρομπότ σε μια τοποθεσία που ονομάζεται «Εδιμβούργο».
Το παράδειγμα της ομάδας του Curiosity ακολούθησε και η ομάδα της αποστολής του Perseverance, ενός νέου ρομπότ που θα εκτοξευθεί προς τον Άρη το καλοκαίρι του 2020.
Πηγές
Πληροφορίες συντάκτη:
Μανώλης Περβολαράκης
Μανώλης Περβολαράκης, Υπεύθυνος Επιστημονικού Περιεχομένου
Ο Μανώλης Περβολαράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1996 και του απονεμήθηκε το πτυχίο Φυσικής το 2018 και το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών το 2020, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα δύο. Είναι πλέον υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται στην υπολογιστική επιστήμη υλικών, ιδιαίτερα στον υπολογιστικό σχεδιασμό νανοσωματιδίων για εφαρμογές σε ενέργεια και περιβάλλον . Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και λατρεύει τα ταξίδια.